Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Set İnsanlarının Karantinadaki Yaşamı

Set İnsanlarının Karantinadaki Yaşamı

Litvanyalı animatör Robertas Nevecka, karantina sürecinde ürettiği "Film Crew in Quarantine" adlı filminde, bir set ekibinin sosyal izolasyon sürecini ele alıyor.

Karantina döneminde üretken olabilmek bile başlı başına yaratıcılık gerektiriyor. Evin içine kısılıp kalmanın yarattığı engelleri fırsata dönüştüren pek çok yaratıcı insan bu anlamda dünyay örnek oldu. Karantina süresince boşlukta kalan mimar ve tasarımcıların kilden ev yaptığı Clay Play yarışması bunun en tatlı örneklerindendi. Sokaklardan mahrum kalan sokak sanatçısı Banksy ise yeni eserini evinin banyosuna yaparak yine ses getirmeyi başardı. Lydia Cambron, Kubrick’in “2001: Uzay Yolu Macerası” filminin finalini karantina dönemine uyarlayarak 2020: An Isolation Odyssey adlı nefis bir kısa film hazırladı. Tüm bu bireysel çalışmalar iyiydi, güzeldi ama kabul etmek gerekir ki kalabalık bir ekip gerektiren büyük projeler için yapılacak fazla bir şey yoktu. Film dünyası bu anlamda hayatın durduğu alanlardan biri oldu. Peki bu süreçte set insanları neler yaptı? Film Crew in Quarantine bu dünyaya zoom yapıyor ve bu soruya fantastik bir yanıt veriyor.

Evden çalışamayanların dünyası

İllüstrator, yönetmen ve animatör Robertas Nevecka, Crew in Quarantine adlı bu kısa animasyonda set ekibinin sosyal izolasyon sürecini yorumlamış. Litvanyalı animatör, “bir set ekibinin üyeleri kendi yetenekleri dahilinde evde nasıl zaman geçirebilir?” sorusuna yanıt veriyor filmde. Bunu yaparken kara mizahın hakim olduğu bir yaklaşım sergiliyor. Büyük bir ciddiyetle pencereden dışarıyı izleyen yönetmen, astronot kıyafetine benzer bir kostümle markete giden kostüm tasarımcısı, evdeki çaydanlıkla analog deneyler yapan özel efekt uzmanı, video oyunu oynayan video asistanı; insanı hem hüzünlendiriyor hem de ister istemez gülümsetiyor. Nasıl ve ne zaman bu hale geldi yaşamlarımız? Bu distopyanın içine bizleri kim ışınladı?

Filmin ses ve müziği Simonas Jončys imzasını taşıyor. Filmin kendisi de bizzat karantina döneminin ürünü. 30 Mart’ta Behance ve Instagram üzerinden paylaşılmış. Robertas Nevecka’nın çalışmalarını Vimeo kanalı, Behance profili ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Görsel: Vimeo