Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bilyeli Mini Müzik Makinesi

Bilyeli Mini Müzik Makinesi

Love Hultén, İsveçli Müzisyen Martin Molin'in icat ettiği bilyeli enstrümanın daha küçük bir versiyonunu tasarladı ve bu enstrümana MMXS adını verdi.

İsveçli tasarımcı ve sanatçı Love Hultén’ı geçtiğimiz yıl, modern teknolojiyle donattığı büyüleyici retro cihazlar sayesinde keşfetmiştik. Eşsiz bir kullanıcı deneyimi sunan oyun konsollarına ve synthesizer tasarımlarına imza atan Hultén bu kez de küçük boyutlu bilyeli müzik makinesi MMXS ile adından söz ettiriyor.

Hultén MMXS ile, Marble Machine’in mucidi Martin Molin’i selamlıyor

Bilyelerle çalışan müzik enstrümanı olarak tanımlayabileceğimiz Marble Machine, 2016 yılında İsveçli Müzisyen Martin Molin tarafından icat edildi. Molin’in aylarca üzerinde çalıştığı 2.000 çelik bilyeli bu enstrüman oldukça büyük boyutluydu. Love Hultén bu bilyeli makinenin küçük bir versiyonu yaparak ve adını da MMXS (Marble Machine XS) koyarak Molin’e saygı duruşunda bulunuyor.

Molin’in orijinal makinesi, çevirmeli kolla manuel olarak çalışıyordu. MMXS ise pille çalışıyor. Molin’in makinesi bas, vibrafon, davul, zil gibi enstrümanları içeriyordu. Üstelik bu çeşitlilik tasarımına da yansımıştı. MMXs ise daha sade ve bilyelerin sesini de daha baskın bir şekilde duyabildiğiniz bir enstrüman.

MMXS 16 nota, 128 programlama çubuğu, 10 farklı ses ayarı, hız kontrolü, ses seviyesi kontrolü ve dahili bir hoparlöre sahip. Molin makinenin tasarımında eski Meccano oyuncak setlerinden esinlenmiş. Makinenin boyutları ise 50 x 20 x 20cm.

Love Hultén’ın tasarımlarını internet sitesiFacebook sayfası ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz. Müzik makinelerine ilgi duyuyorsanız modern teknolojiyi eski bir çizim makinesiyle birleştiren Harmonograph Synthesiser‘a ve Bichopalo’nun doğal materyallerle yaptığı müzik makinelerine de göz atmanızı öneririm.

Görsel: Love Hultén