Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Nesine.com Kampanyasında Yıldız Futbolculara Nasıl Yer Verdi?

Nesine.com Kampanyasında Yıldız Futbolculara Nasıl Yer Verdi?

Nesine.com’un futbolcuların Instagram gönderilerini kullandığı gerilla kampanyası paylaşımların izinsiz kullanıp kullanılmayacağını gündeme getirdi.

Pandemi nedeniyle verilen ara sonrası Avrupa’nın en büyük futbol organizasyonu UEFA Şampiyonlar Ligi geçtiğimiz hafta kaldığı yerden yeniden başladı. Salgından dolayı son 16 turu rövanş maçları tamamlanamamıştı. Bu maçlar 7-8 Ağustos tarihinde gerçekleşti.

Böylesine olağan dışı bir dönemde tarihte ilk defa kupa ağustos ayı içerisinde sahibini bulacak. Sağlık önlemleri nedeniyle çeyrek finalden itibaren kalan tüm maçlar Portekiz’in başkenti Lizbon’da oynanacak.

Nesine.com’dan futbolculara tatil bitti mesajı

Nesine.com UEFA Şampiyonlar Ligi’nin yeniden başladığını duyurmak amacıyla #FutbolModunuAç etiketiyle dijital bir kampanya gerçekleştirdi. Karbonat tarafından hazırlanan kampanya gerilla pazarlamayı ve teknolojiyi birleştiriyor.

Nesine.com son 16 turu rövanş maçları gerçekleşmeden önce UEFA Şampiyonlar Ligi’nin 10 farklı takımından 10 futbolcunun kısa süre önce yüklemiş olduğu tatil fotoğraflarını Instagram Hikayeler üzerinden paylaştı. Tatilin bittiğini vurgulayarak maçların yeniden başlayacağını hatırlattı.

Kampanyada sahaya çıkacak olan futbolcuların tatilde çekip yayınladığı fotoğraflar kullanıldı. Gerilla kampanya sayesinde Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar gibi ünlü yıldızlar Nesine.com’un reklam yüzü gibi kullanılabildi.

Instagram’a yüklenen fotoğraflarda izin kime ait?

Instagram hesaplarından alınan tatil fotoğrafları gönderilerin bu şekilde kullanılıp kullanılamayacağını sorusunu gündeme getirdi. Bir taraf platformlarda paylaşımların herekse açık olması markanın bunu sahiplenebileceği anlamına gelmeyeceğini söylerken kampanyayı gerçekleştiren Karbonat ekibi platformun yasal sınırları dahilinde bir deneme yaptıklarını söylüyor.

Sporcunun veya ünlünün kendi markasının haricinde başka bir markanın ve kampanyanın bunu gerçekleştirmesi yapılan paylaşımları izinsiz hale getiriyor mu? Instagram’a yüklenen her gönderi Instagram’ın sözleşmesine tabi tutuluyor. Ajans ekibi gerçekleştirilen kampanyanın yine aynı platformda olması ve başka medyalara taşınmaması sebebiyle bu alanda olan boşluğun değerlendirilmesi olarak görüyor. Karbonat, medya harcaması gerçekleştirmeden futbolcularının içeriğini Instagram’ın izin verdiği şekilde yeniden paylaşarak organik bi içerik üretmiş oluyor.

Siz Karbonat’ın Nesine.com için gerçekleştirdiği gerilla pazarlama stratejisini nasıl buluyorsunuz?