Bigumigu olarak içimizdeki keşfetme ve paylaşma arzumuzu 2018’de fiziksel bir alana taşıdık. 2018 yılının Ocak ayından bu yana Yeni Yaratıcılar etkinliği ile her ay özgün, yaratıcı ve ufuk açıcı çalışmalar yapan sanatçıları ağırlıyoruz. Ancak COVID-19 zamanı bir araya gelemediğimiz için bu etkinliğimize ara verme kararı aldık. Bu süreç içerisinde Evdeki Yaratıcılar isimli yeni bir etkinliği hayata geçirdik. Bu formatımızda sanatçılar ve yaratıcılar ile Instagram canlı yayınları gerçekleştiriyoruz.
Evdeki Yaratıcılar’ın beşinci konuğu Ersin Han Ersin
Evdeki Yaratıcılar serimizin beşinci konuğu Marshmallow Laser Feast deneysel medya stüdyosunun yaratıcı yönetmeni Ersin Han Ersin oldu. Şu anda Londra’da bulunan Ersin ile işlerini, COVID-19 sürecinde zamanını nasıl geçirdiğini, neler yaptığını ve üretim sürecinde ne gibi değişiklikler yaşandığını konuştuk. Yayının başında Ersin’in Marshmallow Laser Feast’e ve Londra’ya yerleşme serüveni üzerine bir sohbet gerçekleşti. Ardından bizim de haberimize taşıdığımız Forest ve In The Eyes Of The Animal işleri üzerine konuşuldu.
Ersin, günlük deneyimlerin ötesinde insanı çevreleyen tüm doğal güçleri işlerine aktarmaya çalışıyor. Görsel ve işitsel verilerin yanı sıra diğer duyuları deneyim içine katmayı deniyor. Konuşma sırasında da bu durumun altını çiziyor. Birden fazla duyuya hitap eden işlerde veya durumlarda deneyimleyen kişinin olayı hatırlama yüzdesinin daha yüksek olduğunu vurguluyor.
Yaratıcı yönetmen, üretim sürecinde sadece tasarımcı veya mühendis gibi belirli yönleri değil farklı alanları birleştirip kendi sistemine adapte etmenin önemine değiniyor. Bu şartları sağlayabilmek ve onun içinde mutlu olabilmek kilit noktayı oluşturuyor. Dolayısıyla farklı konular üzerinde asgari oranda bilgiye sahip olmanın yakın gelecekte her birey için geçerli olacağını düşünüyor.
Karantinanın çalışma sürecine etkisi
Ersin, daha önceden stüdyo olarak uzaktan çalışma deneyimini yaşayan bir ekip oldukları için karantina sürecinde bu çalışma düzeni içerisinde zorlanmadıklarını belirtiyor. Pandemi sürecinin doğanın kendini bulması açısından ne kadar değerli olduğuna değiniyor. Ersin ayrıca, Marshmallow Laser Feast’in iş birliği yapacağı kurumları çevre, tüketim ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirdiğini ifade ediyor.
Salgın sonrası yakın dönemde sanal gerçeklik kullanarak bir yerleştirme hazırlamak zor gözüküyor olsa da Marshmallow Laser Feast ilerleyen süreçte yeni işleri ile karşımıza çıkacak.
17 Haziran Çarşamba günü gerçekleştirilen yayın yaklaşık 50 dakika sürdü. Bigumigu ve ATÖLYE sayfalarından gerçekleştirilen yayının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.
Görsel: Instagram