Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
“Bildiğimiz Dünyanın Sonu” Başladı

“Bildiğimiz Dünyanın Sonu” Başladı

Teyit.org iklim krizini konu alan "Bildiğimiz Dünyanın Sonu" adlı beş bölümlük belgesel serisini dün başlattı.

Küresel iklim krizi, dün bilim kurgu filmlerine konu olan bir karanlık gelecek senaryosu gibi geliyordu insanlara. Bugünse kendimizi içinde bulduğumuz, etkilerini somut olarak hissetmeye başladığımız bir şeye dönüştü. Avustralya’da iklim kriziyle tetiklenen mega yangın, aylarca söndürelemedi ve ilk kez bugün kontrol altına alınabildi. Şimdi ise aşırı yağış ve sel felaketleri yaşanıyor. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), ülkede aylardır süren yangınlarda doğrudan veya dolaylı 1,25 milyar hayvanın ölmüş olabileceğini tahmin ediyor. Yine bilançoya dair tüm haberleri incelediğinizde 8-11 milyon hektarlık bir alanın da kül olduğunu görüyorsunuz. Ülkemizde de yangınlar, kuraklık dönemleri ve aşırı yağışlar alt yapıyı yetersiz bırakan seviyeye ulaştı. Sel felaketlerinin ardı arkası kesilmiyor veya uzun süre yağış olmuyor. Yetkililer suyumuzun ne zamana kadar yeteceğine dair korkutucu istatistikler paylaşıyor. Tarım bu koşullardan en ağır şekilde etkilenirken gıda krizi de kapıda bekleyen bir başka tehlike haline geliyor.

İlk bölüm “Kıyamet Günü Saati” yayınlandı

Bugün yani 14 Şubat Sevgililer Günü’nde dünya genelinde küresel iklim grevi eylemleri gerçekleşeceğini ve greve özel aşk dolu grev posterlerini sizlerle paylaşmıştık. Şimdi ise konuya duyarlı bir başka proje var sırada: Teyit.org’un iklim değişikliğini konu alan 5 bölümlük belgesel serisi Bildiğimiz Dünyanın Sonu.

Bildiğimiz Dünyanın Sonu serisinin ilk bölümü Kıyamet Günü Saati dün itibarıyla yayınlandı. Yaklaşık 11 buçuk dakika süren bu bölüm, tam da girmesi gerektiği noktadan konuya giriyor başlıyor ve iklim değişikliği hakkındaki en yaygın yanlış bilgileri ele alıyor.

Belgesel serisinin en etkileyici yönlerinden biri, özellikle ülkemizdeki insanların gerçekliğine girebilecek güçte olması. Ana haber bültenlerinde, sel felaketi ya da yangın denilip geçilen olayın ardında aslında ne yattığının bilinmesi adına önemli. Marketlerde poşetler tamamen yasaklanmıyor diye tepki vereceğine ücretli olmasına sinirlenen insanımızın bir nebze olsun olaylara bakış açısını değiştirmek adına da önemli. Gelecekte bizleri bekleyen tehlikeleri de Türkiye’ye özgü iklim değişikliği analizleriyle veriyor belgesel. Başka bir deyişle Türkiye’nin doğrulama platformu Teyit.org iklim krizini teyit ediyor ve herkesi de bu konuda aydınlatıyor.

Teyit.org, belgesel serisi için araştırmacı gazeteci Doğu Eroğlu ile iş birliği yapmış. Çekimlere geçen yıl Ekim ayında başlanmış. Sunuculuğunu da Eroğlu’nun yaptığı belgesel; bilimsel veriler, uzman görüşleri ve saha izlenimleri ile ilerleyecek. Kanala abone olarak seriyi takip edebilirsiniz.

Görsel: YouTube


Bigumigu Yazarı
| GENEL