Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Helvetica’ya Cadılar Bayramı Ayarı: HELLvetica

Helvetica’ya Cadılar Bayramı Ayarı: HELLvetica

Yaratıcı yönetmen Zack Roif ve meslektaşı Matthew Woodward en sık kullanılan yazı tiplerinden biri olan Helvetica fontunu Cadılar Bayramı için yeniden yorumladı.

İnternet sayfaları, televizyon reklamları ve afişlerde sık sık kullanılan Helvetica fontu en çok kullanılan yazı tipleri arasında bulunuyor. 1954 yılında İsviçre’de tasarlanan yazı tipi tipografik açıdan okumaya en uygun fontlar arasında gösteriliyor. New York merkezli R/GA ajansının yaratıcı yönetmeni Zack Roif sık sık kullanılan bu fontu 31 Ekim’de kutlanan ve artık kürüsel hala gelen Cadılar Bayram’ı (Halloween) için yeniden tasarladı. Her bir karakter üzerinde yapılan ufak değişiklikler ve karakter aralığında yapılan oynamalar tipografik açıdan oldukça kullanışlı olan yazı tipi değiştirilerek HELLvetica isimli yeni bir font oluşturuldu.

HELLvetica fikri bir iş e-postasından sonra ortaya çıkıyor

Meslektaşı Matthew Woodward ile tasarladığı HELLvetica için Roif ilhamın tamamen beklenmedik bir anda geldiğini söylüyor. Çalışanları partiye davet eden “Hellvetica” yazılı bir ofis e-postasından sonra fikrin temelleri ortaya çıkıyor. Ajansta çalışan tasarımcı ve birkaç çalışan ile birlikte fontu hazırlamaya koyulan yaratıcı yönetmenler kelime oyunu yapılan bu ufak şakayı ciddi boyutlara taşıyor. Roif font hazırlanırken bir yandan da HELLvetica için bir site hazırlıyor.

Tasarımcılar fontun mümkün olduğunca berbat gözükmesi için ekstra bir çaba harcıyor. Sonuç olarak grafik tasarımcıların korkulu rüyasına dönüşen font harfler arasındaki boşlukların yok edilmesi ve formun yeniden oluşturulması ile rahatsız edici bir görüntü sunuyor. Her ne kadar kelimler okunaklı olsa da üst üste bindirilen ve düzensiz ilerleyen harfler yazıların bir sarhoşun elinden çıkmış gibi gözükmesini sağlıyor.

İşten kovdurtacak kadar kötü bir tasarım

HELLvetica, geçtiğimiz yıl geliştirici Tim Holmen tasarından tasarlanan ve daha sonrasında Helvetica fontuna ait lisans haklarına sahip olan Monotype tarafından lisansı alınan Smelvatica gibi kötü ve göz yorucu tasarıma sahip. Woodward tasarladıkları font için Smelvatica fontuna benzer bir ayar değişikliği yaptıklarını söylüyor. Fontun orijinal hali üzerinde yaptıkları ufak değişikliklerle Cadılar Bayramı’na özel bu font ortaya çıkıyor.

Roif Monotype’ın HELLvetica için bir yaptırım yapacağını düşünmüyor. Ancak böyle bir şey olursa da HELLvetica fontunu cehenneme göndermenin oldukça adil olacağı görüşünde. Grafik tasarımcılar arasında en çok eleştirilen Comic Sans fontun pabucunu dama atacak kadar kötü olduğunu söylediği font için insanı işten kovdurtacak kadar kötü bir tasarım anlayışı benimsediklerini söylüyor.

Font sitesinde kullanıma ve indirilmeye açılıktan sonra binlerce kişi tarafından indirildi. Hatta kullanıcılardan biri de Helvetica fontunu otomatik olarak HELLvetica fontuna dönüştüren bir Chrome eklentisi dahi yaptı. Roif sistem kodlarını HELLvetica olarak değiştiren kodlayıcıların bile olduğunu söylüyor.

Font internet sitesi üzerinden indirilebiliyor. Gün içerisinde rahatsız edici bu fonta maruz kalmak isteyenler de fontun Instagram hesabını takip edebilir.

Görsel: HELLvetica, MusebyClio