Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Hong Kong Sokak Tabelalarından Doğan Font

Hong Kong Sokak Tabelalarından Doğan Font

Hong Kong'da görsel kültürel mirası korumak amacıyla eski yol işaretleri dijitalleştirilerek modern yazı fontuna dönüştürüldü.

Sivil toplum kuruluşu Road Research Society, şehrin görsel kültürel mirasını koruma projesinin bir parçası olarak Hong Kong’daki eski yol işaretlerini dijitalleştirdi ve Prison Gothic adlı yeni bir yazı fontu yarattı.

Prison Gothic’i yaratmak için şehirdeki eski sokak tabelalarını tarayan dernek çalışanları, her bir işareti fotoğrafladı. Ardından görüntüleri yazı fontu tasarım yazılımı olan Glyphs’e aktardı. Ekip, yazılımı kullanarak işaretlerin değişen çizgi kalınlıkları gibi özgün özelliklerini tek tip ve modern bir yazı tipine dönüştürdü. Şimdiye kadar yaygın olarak kullanılan 8 bin Çince karakter içeren yeni yazı tipi, şehrin sokaklarındaki yol levhalarından toplanan 600 karaktere göre modellendi.

Sans serif ailesine mensup olan yeni font, esasında hayli uzun uğraşlardan sonra ortaya çıktı. 2016 yılında başlayan eski yol işaretlerinin dijital yazıya dönüşüm projesi, Çin hükümetinin yol tabelalarında yaptığı değişiklikler nedeniyle zaman zaman kesintiye uğradı.

1970’lerden beri yol levhalarının tamamının mahkûmlar tarafından el yapımı olarak hazırlandığı Hong Kong’da, yeni fontun adı bu nedenle Prison Gothic olarak belirlendi.

Dernek yetkilileri aynı zamanda, insanların Prison Gothic’i normal bir yazı fontu gibi kullanabilmesi için yol levhalarının dışında ek karakterler yaratmaya karar verdi. Ancak en büyük zorluk, karakter setini Çince gibi karmaşık ve zor bir dilde en çok kullanılan kelimelerin yüzde 98’ini kapsayacak şekilde genişletmek.

Hong Kong modern tasarımların yol tabelalarına dönüştüğü ilk yer değil. Daha önce Hollandalı tasarım stüdyosu Studio Dumbar’ın Güney Kore ekibi, ülkedeki ulusal yol tabela sistemi için yeni bir yazı tipi yaratmıştı. Ülkemizde de İzmir’in markalaşması kapsamında İzmir Vakfı tarafından yürütülen bir proje ile şehre özel İzmir Fontu tasarlanmıştı.

İzmir’e Özel Font

Görseller: Road Research Society