Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Boş Konuşmayı Sevmeyenlere Burger King’den Sessiz Servis Hizmeti

Boş Konuşmayı Sevmeyenlere Burger King’den Sessiz Servis Hizmeti

Burger King Finlandiya'da başlattığı kampanya ile müşterilerin konuşmaya gerek duymadan araçlarına sipariş vermesine olanak sağlıyor.

Finlandiya halkı havadan sudan konuşmayı boş muhabbet olarak gördükleri için çok önemli bir durum olmadıkça konuşmayı tercih etmezler. Boş konuşmaktansa sessiz durmak onlar için daha normal bir davranış olarak görülür. Bu durum 5,5 milyon nüfuslu ülkenin sessiz kalma sanatında usta bir millet olmasına sebebiyet veriyor. Burger King de ülkedeki sohbet kültürünün yerleşmiş bir parçası olan bu duruma ayak uyduracak bir kampanyaya imza attı.

Siparişi verirken ve teslim alırken konuşmalarına gerek kalmıyor

Superson tarafından hazırlanan kampanya hamburger sipariş etmek için gereken ufak sözlü diyalogu ortadan kaldırıyor. Burger King, ABD kültürünün bir parçası olan “drive-through” (araca servis) hizmetinin tamamen sessiz bir şekilde yapılmasına olanak sağlayarak Finlandiya halkının gönlünü kazanıyor. Böylelikle sipariş süreci daha sade hale gelirken müşterilerin bekleme süresi de azalmış oluyor.

Uygulama üzerinden işleyen hizmet sayesinde istediklerini ürünü seçen müşteriler iletmek istedikleri not ile birlikte siparişini verebiliyor. Kayıtlı kredi kartı numarasından ücret alındıktan sonra sipariş hazırlanıyor. Siparişin gelmeden önce verilebiliyor olması bekleme süresini azaltıyor. Fast food şirketi Finlandiya’daki şubelerinde yer alan standart “araca servis” alanlarını da hizmete göre yeniden düzenliyor. Otomobiller için özel bekleme alanları yaratan şirket müşterileri için sessiz bir alan sunuyor. Bu bölgeler otobüs duraklarında beklerken bile kişisel alanlarına özen gösteren ve bu alanın ihlal edilmesinden hiç hoşlanmayan Finlandiya halkı için oldukça keyfili bir yemek yeme alanı oluyor. Hazırlanan sipariş Burger King çalışanları tarafından müşteriye teslim ediliyor. Müşteriler kendilerine ayrılmış alan içerisinde hamburger yeme keyfini yaşıyor.

Klasik araca servise göre daha kısa sürede ve daha çevreci sipariş hizmeti

Gerçekleştirilen kampanya sayesinde müşteriler sözlü iletişim kurmadan veya beklemeden sipariş verebiliyor ve ürünü hazır olunca tek kelime etmeden onu alıp sessizlik içinde yiyebiliyor. Finlandiya’ya özgü bu uygulama klasik araca servis hizmetine göre 8 dakika daha kısa sürüyor. Bu durum otomobillerin gereksiz yere rölantide beklendiği süreyi de azaltıyor. Burger King, Finlandiya kültürüne uyum sağlarken çevreye de pozitif bir etki sağlamış oluyor.

Burger King Finlandiya pazarlama direktörü Toni Flyckt yayınlanan reklam filminin Finlandiyalı insanların tutumunu biraz abartarak da göstermiş olsa da gerçeği yansıttığı görüşünde. Flyckt “Pek çok Finli insan yemekler toplanırken bile muhabbet etmekten çekinen özel ve utangaç insanlardır. Ülkedeki bu durumu kullanarak tamamen yeni bir servis hizmeti yaratmak istedik.” diyor.

Whopper’larını sükunet içinde yiyen Finlandiya halkının durumdan oldukça memnun olduğunu satışlar da gösteriyor. Hizmet uygulanmaya başlandıktan sonra araca servislerin katlanarak artmasına sebep oldu. Uygulamayı indirenlerin sayısı yüzde 45 oranında artttı ve uygulama yeme içme kategorisinde 15. sıradan 5. sıraya yükseldi.

Görsel: Superson