British Council tarafından yürütülen Connect for Creativity projesi Türkiye, Yunanistan ve Sırbistan ülkelerinde gerçekleşiyor. Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan Sanat ve Teknoloji Rezidans Programı 7 Ekim tarihinde başladı. Avrupa’da yaratıcı platformlardan ve topluluklarından oluşan bir ağ kurmak amacını taşıyan proje yaratıcı keşifleri ve iş birliklerini destekliyor.
Proje ATÖLYE, Bios ve Nova Iskra’da eş zamanlı gerçekleşecek
Sanat ve Teknoloji Rezidans Programı Türkiye, Birleşik Krallık, Yunanistan ve Sırbistan’dan sanatçıları buluşturuyor. Mimarlık, Görsel Sanatlar, Gösteri Sanatları, Tasarım, Edebiyat, Ses/Müzik Teknolojileri ve Video/Film/Yeni Medya disiplinlerinde çalışacak sanatçıların katılımıyla gerçekleşiyor. Atina, Belgrad ve İstanbul’da eş zamanlı olarak gerçekleşen rezidans programı, katılımcı ülkelerin her birinden, her şehirde birer tane olmak üzere toplam dört sanatçıyı ağırlıyor. Katılımcılar, birbirine bağlanmış bir kültürün kaynaşmayı nasıl sağlayabileceği, modern hayata hakim olan belirsizlik ve değişimle başa çıkmayı nasıl kolaylaştırabileceği soruları üzerinde proje geliştirecekler.
Sanat ve Teknoloji Rezidans Programı’nda yer alacak sanatçılar ve tasarımcılar
Altı hafta boyunca devam edecek rezidans programına katılmaya hak kazanan sanatçılar ve onlara ev sahipliği yapacak yaratıcı platformların listesi şöyle: Türkiye, İstanbul’da bulunan ATÖLYE; Birleşik Krallık’tan Emmy Bacharach, Türkiye’den Görkem Acaroğlu, Yunanistan’dan Georgios Makkas ve Sırbistan’dan Katarina Popovic’e ev sahipliği yapacak. Yunanistan, Atina’da bulunan Bios; Birleşik Krallık’tan Tamara Kametani, Türkiye’den Yağmur Uyanık, Yunanistan’dan Angelos Papadopoulos ve Sırbistan’dan Mersid Ramicevic’i ağırlayacak. Sırbistan, Belgrad’da bulunan Nova Iskra ise Birleşik Krallık’tan Ioana Man, Türkiye’den Oğuz Emre Bal, Yunanistan’dan Theo Prodromidis ve Sırbistan’dan Sanja Anđelković’e ev sahipliği yapacak.
Rezidans programı insan odaklı tasarım ve spekülatif tasarım gibi tekniklerden ilham alarak sanatçıların kendi disiplinleri doğrultusunda üretimlerini gerçekleştirmesini amaçlıyor. Üç ülkede eş zamanlı olarak gerçekleşecek çalışmalardan sonra eserler ATÖLYE, Bios ve Nova Iskra’nın ev sahipliği yapacağı sergilerde iki hafta boyunca sanatseverlerle buluşacak. Bunun yanı sıra projenin ana etkinliklerinden biri olan ve 12 Mart – 19 Nisan 2020 tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan kapanış sergisi bulunuyor. Sergiyi Londra’nın en uzun süredir faaliyette olan sanat ve teknoloji merkezi Furtherfield üstleniyor. 1996 yılında kurulmuş olan merkezde programa katılan sanatçı ve tasarımcıların seçilen eserleri yer alacak.
Görsel: ATÖLYE, connect for creativity