Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Golden Drum Jürisi Gürkan Gürel ile Yaklaşmakta Olan Festivali Değerlendirdik

Golden Drum Jürisi Gürkan Gürel ile Yaklaşmakta Olan Festivali Değerlendirdik

Golden Drum Uluslararası Yaratıcılık Festivali'nde WHAT kategorisi jüri üyeliği yapacak olan Gürkan Gürel ile festival hakkında konuştuk.

Avrupa’nın en önemli yaratıcılık festivallerinden biri olan Golden Drum’ın başlamasına sayılı günler kaldı. Bu sene 26. Düzenlenecek olan festival 17-18 Ekim tarihleri arasında Slovenya’nın sahil şehri Portorož’da gerçekleşecek. Golden Drum yaratıcı düşüncelere ilham vermek, güçlendirmek ve farklı şekillerde olumdu değişim için harekete geçmek amacıyla bu senenin sloganını Creativity 4 Change (Değişim için Yaratıcılık) olarak belirledi. Festivalde 40 uluslararası konuşmacının yanı sıra çalıştaylar ve yaratıcılık yarışması bulunuyor.

Festival kapsamında ilk röportajımızı Burçak Günsev ile gerçekleştirmiştik. WHY jüri üyeleri arasında bulunan ve festivalde bir de konuşma gerçekleştirecek olan Günsev ile festivali ve sektördeki kadın erkek eşitsizliğini konuşmuştuk. Burçak Günsev ile gerçekleştirilen röportajın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

İkinci konuğumuz Golden Drum WHAT jüri üyesi Gürkan Gürel

İkinci röportajımız için ise konuğumuz Tick Tock Boom yaratıcı yönetmeni Gürkan Gürel. Golden Drum WHAT jüri üyeleri arasında bulunan Gürel, dört seneyi aşkın süredir Tick Tock Boom bünyesinde bulunuyor. Daha önceleri etkinlik tasarımı, grafik tasarım, PR gibi farklı alanlarda çalışmalar yürüten Gürel şimdilerde gerçekleştirdiği işlerde reklamları hem yazıyor hem de yönetiyor.

Ford Transit’in 50. yılını kutlamak için hazırlanan 50 Yıllık Yolculuk, Bülent Serttaş’ın yer aldığı Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) reklam filmi Tenis Biziz gibi kampanyalarda yaratıcı yönetmenlik yapan Gürkan Gürel’in çalıştığı markalar arasında Türk Telekom, Red Bull, Ford Trucks, BNP Paribas ve daha pek çok önde gelen şirket bulunuyor.

Çevrimiçi reklamcılık, sosyal medya ve dijital iletişim alanlarında kariyerine devam Gürel son 3 yılda 100’den fazla ödül kazandı. Sanatçılar, yaratıcılar, genç ve yerel yetenekler ile iş birliği yapmayı sevdiğini dile getiren Gürkan Gürel ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz. Keyifli okumalar.

WHAT jüri üyeleri arasında bulunuyorsunuz. Kategorinin hangi işleri kapsadığını ve değerlendirmenizi nelere göre yapacağınızı anlatır mısınız?

Gürkan Gürel: Benim de aralarında bulunduğum “WHAT” jürisi temelde; katılan işlerin çözüm iletişimde ne yaparak ayrıştıklarını ve uygulamalarındaki katma değerin ne olduğunu incelemek. Özgün, karşılanmamış ihtiyaca yönelik, farklı bir tavrı ve akılda kalıcılığı olan, değişimi destekleyen işlerin benim adıma daha ön planda olacağını söyleyebilirim.

Şu an kreatif direktör kimliğinizle çevrimiçi reklamcılık, sosyal medya ve dijital iletişim alanına yoğunlaşmış durumdasınız. Ancak bu hikayeden önce etkinlik tasarımı, grafik tasarım, PR hatta mali ve idari işler müdürlüğü yaptınız. Tüm bu değişim kariyerinizin şu anda bulunduğunuz noktasına ne gibi etkileri oluyor?

Gürkan Gürel: Hiç kimseye tavsiye etmemekle birlikte; çok faydasını gördüm. Benim şansım girdiğim tüm farklı sektörlerde hep yaver gitti. Sürekli olarak etrafımda olup bitenleri, ilişkileri, ihtiyaçları gözlemleyerek büyüdüm. Uzun süre sadece başkalarının ihtiyaçlarını çözmeye odaklandım. Ve sanırım artık bu durumun benim kendi ihtiyacım, hayatta yapmaktan keyif aldığım şey olduğunu fark ettim.

“İhtiyacın karşılanması sürecini yaratıcılık şekillendiriyor.”

Festivalin bu seneki sloganı “Creativity 4 Change” olarak belirlendi. Festival, sloganla birlikte yaratıcı fikirleri güçlendirmeyi, yeni fikirlere ilham vermeyi ve değişimi farklı yollardan sağlamayı hedefliyor. Slogan size ne ifade ediyor?

Gürkan Gürel: Her ne kadar değişim ihtiyaçtan, yaratıcılık kendiliğinden doğsa da; ihtiyacın karşılanması sürecini yaratıcılık şekillendiriyor. Dolayısıyla bu iki kavramın sıkı ilişkisi bizler için maksimum fayda sağlayan, estetik ve keyifli değişim süreçleri sağlıyor. Slogan bana yaptığım işin ne kadar sınırsız olduğunu ifade ediyor.

Türkiye’nin Golden Drum’daki ilerleyişini nasıl buluyorsunuz?

Gürkan Gürel: Golden Drum gibi köklü ve muteber organizasyonlardan başarıyla dönmek çok önemli. Bu yıl umarım, geçmişte kazanılan güzel başarıların da üzerine çıkabilir ve ülkemize bolca ödül getirebiliriz. Özellikle Young Drummer’larımızın başarılı olması temennim.

Görsel: Golden Drum
Manşet görseli düzenlenmiştir.