Bilim ve sanat, çok ayrı görünse de birbirini güçlü bir şekilde besleyen alanlar. Sanat, insanlığın hayal gücünü besleyerek bilimin ve teknolojinin yeni hedeflere yol almasını; bilim ise yeni sanat biçimleri ve ifade araçları geliştirmeyi sağlıyor. ABD’li mikrobiyolog Bria O’Brien’ın petri kaplarında bakterileri çoğaltarak yaptığı Game of Thrones mühürleri bunun en güzel örneklerinden biriydi. Şimdi ise ölümcül virüslerin boncuklarla tasvir edildiği Trading adlı sanat projesi var karşımızda.
Trading, sömürgeciliğin ölümcül sonuçlarını ortaya koyuyor
Batı Kanada’da, Saskatchewan eyaletinde çalışmalarını sürdüren Ruth Cuthand, Trading serisiyle önemli politik mesajlar veriyor. Sanatçı bu seriyle Kanada’nın yerli halklarının yaşam koşullarının ve refahının buraya sonradan yerleşenler tarafından nasıl etkilendiğini ortaya koyan görsel bir metafor yaratmış. Bu rengarenk eserlerin yapımında, o dönemde önemli bir ticari ürün olan boncuklar kullanılmış. Estetik açıdan göz kamaştırıcı olsalar da bu boncuk eserlerin içinde kocaman bir karanlık saklı. Her bir boncuklu iş, bu ticaretin sonucu olarak yerle halka geçen; grip, hıyarcıklı veba, kızamık, çiçek hastalığı, tifüs, kolera ve kızıl humma gibi ölümcül virüslerin görüntülerini ortaya koyuyor.
Tifo
Sanatçıya göre boncuklar, koloniciliğin en önemli görsel sembollerinden biri. Çünkü o dönemde boncuk değerli bir ticari üründü. Önceden yerli halk giysilerini oklu kirpinin oklarıyla süslüyordu. Avrupalı tacirlerin getirdiği boncuklarla tanıştıktan sonra bu gelenek dönüşüme uğradı. Daha kolay olduğu ve daha kısa sürdüğü için giysileri boncuklarla süslemeye başladılar. Boncuklarla çok daha geniş yüzeyler kaplanabiliyordu. Kirpi okları da boyanabiliyordu ama boncuklarda renk seçeneği daha fazlaydı. Ancak ne yazık ki bu ticaret Avrupa’dan gelen ölümcül hastalıkları da beraberinde getirdi.
Ruth Cuthand’ın çalışmalarını internet sitesi ve instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.
Hıyarcıklı veba
Kızamık
Hıyarcıklı veba
Çiçek hastalığı
Boğmaca
Sarıhumma
Grip
Görsel: Ruth Cuthand
Manşet görseli düzenlenmiştir.