Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Medellín Yönetimi Pablo Escobar Turizmi İstemiyor

Medellín Yönetimi Pablo Escobar Turizmi İstemiyor

Pablo Escobar ile anılan Medellín şehri düzenlediği kampanya ile şehrin sadece tek bir kişiden ve olaydan oluşmadığına dikkat çekiyor.

Pablo Escobar denince şüphesiz herkesin aklında birkaç bağlantılı kelime canlanır. Dünyanın en büyük kaçakçıları arasında olan Escobar, Kolombiya ve ülkenin şehri Medellín ile özdeşleşmiş durumda. Son zamanlarda Netflix dizisi Narcos ile tekrardan çok konuşulduğu günlere dönen Escobar’ın etkili ve büyüleyici hikayesi Narcos’u da bir anda popüler diziler arasında yerleştirdi. Öyle ki; Netflix 2. sezon öncesi diziyi takip eden kitlenin konuşma dili üzerinde İspanyolca öğrenebilmesi için kısa videolar yayınlamıştı.

Escobar’ın yakalanıp öldürülmesinin ardından geçen 26 sene geçti ancak popüler kültürün etkisiyle de birlikte Kolombiyalı kaçakçının hayatı her zaman merak konusu oldu. Escobar’ın hayatının önemli kısmını oluşturan Medellín şehri ise ülkenin en büyük turizm gelirlerini sağladığı şehirler arasında bulunuyor. Her ne kadar Kolombiya hükümeti şehrin imajını ve turizmini değiştirmeye çalışsa da insanların ilgisini Escobar’ın yaşadığı, eğlendiği mekanlar ve onunla birlikte zaman geçirmiş insanlar çekiyor.

Her yıl turistler Medellín şehrini görmek ve uzun süre ikamet ettiği 6 katlı Monaco apartmanının önünde fotoğraf çekinmek için Kolombiya’ya gezi düzenliyor. 80’li yılların sembol yerleri arasında bulunan apartmanın çatı katında Pablo Escobar’ın evi de bulunuyordu. Monaco apartmanın çevresi de yapının kendisi gibi kartel turizminden etkileniyor. Apartmanın etrafında pek çok satıcı gelen turistlere Medellín’in kartelleri ile ilgili eşyalar satıyor.

Medellin hükümeti Monaco apartmanını yok etti

Medellín Belediyesi ve halkı, şehrin sadece tek bir yönden tanıtılmasından duyduğu rahatsızlığı farklı yollarla göstermeye çalışıyor. DBB Latina ajansı ile yapılan projede de şehrin tek bir kişiden ve birkaç önemli noktadan oluşmadığına dikkat çekiliyor. Ünlü Monaco apartmanı önünde çekilen fotoğrafları sosyal medya üzerinden toplayan ajans belediyenin isteğiyle apartmanı dijital olarak yok etti. İnternet üzerinden toplanan fotoğrafların değiştirilmesi Pontificia Bolivariana Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirildi. Hazırladıkları manipüle edilmiş fotoğraflar da sosyal medya üzerinden yayınlandı.

Yürütülen projenin ardından Kolombiya hükümeti, Pablo Escobar ile özdeşleşen Monaco apartmanını, kontrollü olarak yıkılmasına karar verdi. 22 Şubat’ta gerçekleşen yıkım dünya basınında da yer aldı. Yıkımın ardından alan Escobar kurbanları için anıta dönüştürüldü. Escobar No More adlı kampanya için hazırlanan video tüm bu süreci gelişimini anlatıyor. Reklam filmi artık Medellín şehrinin sadece Narcos, uyuşturucu ve Escobar’dan ibaret olmadığı; bundan daha fazlası için görülmeye değer olduğu söylemi ile bitiyor.

Künye

Müşteri: Medellin Belediyesi
Ajans: DBB Latina