Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kolombiya’da 50 Yıllık İç Savaşın Bitmesinde İletişimin Rolü

Kolombiya’da 50 Yıllık İç Savaşın Bitmesinde İletişimin Rolü

Kolombiya'da 1964'ten beri devam eden FARC ve ordu arasındaki iç savaşı sonlandıran barış anlaşması yapıldı. Bu süreçte önemli rol oynayan iletişim kampanyalarını derledik.

Kolombiya’da orduya karşı organize olan ve 1964’ten beri aktif olarak faaliyetlerine devam eden Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), Kolombiya Komünist Partisi’nin askeri kolu olarak kurulmuştu. Kolombiya hükümeti, ABD, Avrupa Birliği ve Kanada tarafından terör örgütü olarak tanımlanan FARC’ın Marksist-Leninist devrimci gerilla eylemleri arasında en büyük gelir kaynağının da uyuştucu kaçakçılığı ve gasp olduğu biliniyor. Bunun yanı sıra FARC mensubu gerillalar da hayatlarının büyük bir kısmını dağda, dünyadan bir haber geçiriyor. Toplumdan ve dünyadan soyutlanan bu bireyler kendi yaşamlarını bambaşka dinamikler üzerine kuruyor.

Kasım 2012’de FARC gerillaları, 2 aylık bir ateşkes ilan ederek Küba’da, Kolombiya hükümetiyle barış görüşmelerine başlamak istediğini açıkladı. Bundan sonraki süreç ise geride bıraktığımız 4 yılı kapsıyor ve iki tarafın yoğun görüşmelerine dayanıyor. Nihai ateşkes olarak tanımlanan bu barış görüşmeleriyle birlikte Eylül 2016’da yapılacak bir referandumla birlikte süreç tamamlanmış olacak. Referandum ile birlikte Havana’da yıllardır devam eden görüşmelerin yanı sıra Devlet Başkanı Santos’un ve FARC’ın siyasi geleceği de halk tarafından belirlenecek.

Barış görüşmeleri boyunca kamuoyu üzerinde büyük etki yaratan faktörlerden birisi de ateşkes ve barış mesajı veren iletişim kampanyalarıydı. Bu süreçte Savunma Bakanlığı’nın hazırladığı MullenLowe SSP3 imzası taşıyan, 2011’den 2015’e kadar devam eden kampanyalar ve 2016’daki Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı McCann Worldgroup Colombia imzası taşıyan kampanya da kamuoyunda büyük etki yaratmıştı. Cannes Lions Yaratıcılık Festivali’nde de ödül alan bu kampanyaları tek bir yazıda topladık.

2011 – Operation Christmas

FARC’ın Amazon ormanları içinde en büyük yerleşimlerinin olduğu bölgedeki 22 metrelik bir ağacı ordunun anti-gerilla timi yılbaşı ağacıymışçasına süsledi ve bir mesaj bıraktı:

Eğer yılbaşı ormana gelebiliyorsa, siz de evinize gelebilirsiniz.
Terhis olun. Yılbaşında her şey mümkündür.

Ajans: MullenLowe SSP3
Reklamveren: Kolombiya Savunma Bakanlığı
Cannes Lions Ödülleri: Outdoor Gold Lion, Direct Bronze Lion


2012 – Rivers Of Light

Yılbaşı ruhunu yaşatmaya devam eden MullenLove SSP3, River of Light kampanyasında gerillaların ormandaki yaşamında hayati rol oynayan nehirleri kullanarak onlara ailelerinden mesaj gönderdi. Ordunun ailelerden topladığı mesajlar gerilla kamplarının 4 km uzağından nehirlere bırakıldı ve aileler yeni yıl dileklerini iletebildi.

Ajans: MullenLowe SSP3
Reklamveren: Kolombiya Savunma Bakanlığı
Cannes Lions Ödülleri: Titanium & Integrated Titanium Lion, Promo & Activation 2 Silver Lion, PR Silver Lion, Outdoor Bronze Lion


2013 – Operation Bethlehem

Yeni yıl kampanyası olarak kurgulanan Operation Bethlehem, ormana bırakılan ışıklar aracılığıyla gerillalarla iletişim kuruyor ve mesajını iletiyor:

Yılbaşında ışığı takip et. Ailene ve özgürlüğüne giden yolda sana rehber olacak.
Terhis olun. Yılbaşında her şey mümkündür.

Ajans: MullenLowe SSP3
Reklamveren: Kolombiya Savunma Bakanlığı
Cannes Lions Ödülleri: Outdoor Silver Lion


2014 – You Are My Son

2014 yılbaşında FARC’a iletilen ateşkes mesajını bu kez doğrudan anneler verdi. Çocuklarının gerilla olmadan önceki fotoğraflarının kullanıldığı kampanyada bu fotoğraflar ülkenin her yerine terhis temennisiyle asıldı. Kampanya sonunda 196 anne, yılbaşını çocuğuyla birlikte geçirdi.

Ajans: MullenLowe SSP3
Reklamveren: Kolombiya Savunma Bakanlığı
Cannes Lions Ödülleri: Outdoor 2 Gold Lion, Promo & Activation Silver Lion, Direct 2 Bronze Lion


2015 – Gifts of Freedom

MullenLowe SSP3, 2015’teki kampanyasında gerilla yaşamı bırakan insanların, her iki hayatı içerisinde hayata karşı tutkularını, kişisel hobilerini ve yaşam amaçlarını anlatıyor. İkisi arasındaki fark ise bireylerin yaşamlarındaki değeri sembolize ediyor.

Ajans: MullenLowe SSP3
Reklamveren: Kolombiya Savunma Bakanlığı


2016 – The BulletPen

2016’da nihai barışa yaklaşan Kolombiya, mermileri kaleme dönüştürerek politikacılara, yazarlara, kanaat liderlerine ve toplumun saygın isimlerine hediye etti. Mermilerin kullanımdan kalktığı ve kalemin, dialogun, anlayışın yer aldığı bir toplum mesajı verildi.

Ajans: McCann Worldgroup Colombia
Reklamveren: Kolombiya Eğitim Bakanlığı
Cannes Lions Ödülleri: PR Gold Lion

Görsel: MullenLowe SSP3, Kolombiya Savunma Bakanlığı