Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Boston Dynamics’in Robotu Handle Artık Yük Taşıyabiliyor

Boston Dynamics’in Robotu Handle Artık Yük Taşıyabiliyor

Boston Dynamics, 2017 yılında tanıttığı Handle adlı robota yük taşıma kabiliyeti kazandırarak lojistik işlerine uygun hale getirdi.

Boston Dynamics’in geliştirdiği robotlar distopik senaryodan çıkmış gibi bir görünüme sahip olmalarının yanı sıra; işlevsel oluşlarıyla, ilerleyen dönemde insanların işlerini ellerinden almaya aday gibi duruyor. 2017 yılında Japonya merkezli Softbank’a satılan Boston Dynamics, yayınladığı kısa videolarla robotlarının neler yapabileceğini paylaşıyor. Kapıyı açıp oda değiştirebilen robotu SpotMini’den zıplayarak parkur koşusu yapabilen robotu Atlas’a kadar farklı modellerdeki robotlar farklı işler için kullanılabilecek şekilde geliştiriliyor.

ABD’nin Massachusetts eyaletinde bulunan mühendislik şirketi Boston Dynamics, 2017 yılında tanıttığı Handle isimli robotu güncelledi. Tanıtıldığı sene 1,2 metre zıplamasıyla oldukça ses getiren ve robot sektörüne bakışı değiştiren 2 metre uzunluğundaki robot, güncellenmiş haliyle taşıma işlerinde insanların yardımcısı olacak gibi duruyor.

Handle lojistik sektörü için yeni yetenekler kazandı

28 Mart’ta yayınlanan videoda yenilenmiş Handle robotu hızlı ve çevik oluşuyla dikkat çekiyor. Depolarda taşıma, yük indirme, yük bindirme ve kutuları belli bir düzen içerisinde dizebilme kabiliyetine şahit olduğumuz Handle, henüz prototip aşamasında olsa bile insanların depoda yük taşımasına son verecek gibi duruyor.

Boston Dynamics, Handle’ın 15 kilograma kadar yük taşıyabildiğini ifade ederken, videodaki kutuların ortalama ağırlığının 5 kilogram civarında olduğunu belirtti. Robot taşıma işlemini otonom bir şekilde gerçekleştirirken üzerinde bulunan kamera sayesinde hangi kutuyu alacağını ayırt edebiliyor.  Handle kutuları 1,6 metreye kadar çıkarabiliyor.

İki tekerlek üzerinde hareket eden robotun, manevra yapabilmesi ve yük taşırken dengesini sağlayabilmesi için karşı dengeleme sistemi kullanılıyor. Bu sayede seri manevralar yapabilirken, yük taşıma sırasında ağırlığını yükün tam aksi yönüne vererek dengesini sağlıyor.

Boston Dynamics robotları, hareketleri ve yapabildikleriyle korkutucu gibi gözükse de robot sektörünün gelişmeye devam edeceği aşikar. Dolayısıyla ne kadar çekinirsek çekinelim, ilerleyen dönemlerde Handle tarzı robotlarla aynı ortamlarda çalışmak oldukça olası gözüküyor. Handle yeni yeteneklerini aşağıdaki videoda görebilirsiniz.

Görsel: Youtube