Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Selfie Kültürünün Gençlerin Akıl Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Selfie Kültürünün Gençlerin Akıl Sağlığı Üzerindeki Etkisi

M&C Saatchi ve fotoğrafçı Rankin'in ortak projesi Visual Diet üzerinde yayınlanan önce ve sonra fotoğraflarıyla genç nesilin selfieleri üzerindeki takıntılarını ve etkilenen akıl sağlığını gösteriyor.

Dijital kanallar herkesi birbirine daha da yaklaştırırken ve sınırları ortadan kaldırmasıyla gurur duyarken bazı yan etkileri de beraberinde getiriyor. Sosyal medyanın anksiyete, depresyon ve yalnızlık gibi sonuçlar doğurduğu yapılan araştırmalarla da gündeme geliyor. Takma isimleri ve rumuzları bir kenara bırakıp gerçek benliklerimizle internet kullanmak bir norma dönüşünce fiziksel ve dijital benliklerimiz arasında da bir tepkime gerçekleşti. Sosyal medyada nasıl göründüğümüz öylesine önemli hale geliyor ki bir klişe dahi olsa o hayat yaşanmaya devam ediyor. M&C Saatchi London ve fotoğrafçı Rankin‘in birlikte hayata geçirdiği yaratıcı projesi Visual Diet, sosyal medyadaki aşırı işlenmiş ve aklı deforme eden görsel kültürüne dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Visual Diet, ismiyle müsemma sosyal medyada ve internette tükettiğimiz imaj ve imgelerin dilini, tonunu, hikayesini sorgulatarak görsel diyetimizde nelerle yer verdiğimizi sorgulatıyor. Proje kapsamında hayata geçirdikleri Selfie Harm isimli yeni çalışma ise sosyal medyanın içinde büyüyen gençlerin kendilerine ve dünyaya karşı algılarının nasıl şekillendiğini gösteriyor. 13 ve 19 yaş arasındaki 15 genç ile gerçekleştirilen fotoğraf projesinde, gençler önce Rankin tarafından fotoğraflandı. Ardından gençlerden akıllı telefonda bulunan uygulamalardan istediklerini kullanarak sosyal medyada paylaşmaya hazır hale getirmeleri istendi.

Başkası olma kendin ol, böyle çok daha güzelsin

Düzenlemeler sonucunda paylaşılmaya hazır olan fotoğraflar ile orijinalleri arasında dağlar kadar fark bulunuyor. Bu da gençlerin görsel dünyalarına ve algılarına dikkat çekiyor. Rankin, modellerin orijinal, rötuşlanmamış fotoğrafları kendileri için tercih ettiklerini söylüyor. Fakat paylaşmak için düzenlenmiş olanları seçiyorlar. M&C Saatchi’nin Grup CCO’su Justin Tindall ise; yediğimiz şeylerin bedenimizi etkilediğini, zihnimiz için tükettiklerimizin de aynı etkiye sahip olduğunu söylüyor. Bu nedenle de görsel diyetimize dikkat çekiyor.

Görsel: Instagram
Manşet görseli ve kolajlar düzenlenmiştir.