Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu Dış İskelet 20 Kat Daha Fazla Yük Kaldırmayı Sağlıyor

Bu Dış İskelet 20 Kat Daha Fazla Yük Kaldırmayı Sağlıyor

Sarcos Robotics’in geliştirdiği Guardian XO Max adlı endüstriyel dış iskelet, kullanıcının yükü 1/20 oranında hissetmesini sağlıyor.

İşçilerin, ileri yaştaki insanların ya da engelli bireylerin hareket kabiliyetini artırabilmek üzere tasarlanmış dış iskeletler, gelecek hakkında bizlere inanılmaz öngörüler sunuyor. Belki de gelecekte alışveriş ya da antrenman yaparken sırtımıza geçireceğimiz birer giyilebilir teknoloji ürünü olarak günlük hayatın sıradan bir parçası olacaklar. Örneğin Samsung’un CES 2019’da tanıttığı The Gait Enhancing Motivational System, eğilimin bu yönde ilerleyebileceğine dair sinyaller veriyordu. Sarcos Robotics’in geliştirdiği Guardian XO Max ise işin endüstriyel anlamda ne yöne gittiğini gösteren önemli bir örnek.

Guardian XO Max, tüm gövdeyi destekleyen endüstriyel bir dış iskelet

Sarcos Robotics’in mühendislik anlamında karşılaştığı en büyük zorluk, sisteme küçük bir pil ünitesinden verimli bir şekilde güç vermek için çözüm geliştirmek olmuş. Dış iskeletin ticari olarak geçerli ve pratik olması için, herhangi bir güç kablosundan bağımsız olması ve pil gücüyle uzun bir süre çalışabilmesi gerekiyormuş. Yıllar süren çalışmanın sonucunda Guardian XO Max’i geliştirmeyi başarmışlar. Dış iskelet tek şarjla 8 saate kadar çalışabiliyor. Ayrıca pilleri “çalışırken değiştirilebilir” özellikle. Başka bir deyişle, dış iskelet sahada çalışır durumdayken boş piller dolu olanlarla değiştirilebilliyor.

Kullanıcı 45 kg yükü 2,2 kg gibi hissediyor

Sarcos Robotics The Guardian XO Max’in kullanıcıya 20 kat güç kazandıracağını, örneğin 45 kg yükü 2,2 kg hissedeceği vaadinde bulunuyor. Sarcos’a göre bir başka ayırt edici özellik de, insan hareketi ile dış iskelet tepkisi arasında neredeyse hiç gecikme olmaması. Böylece giysi, gerçek zamanlı olarak işçinin hareketine veya refleksine kolayca uyum sağlıyor.

Sarcos Robotics, Guardian XO Max için ön siparişleri başlatmış durumda. “Dünyanın ilk pille çalışan, tam vücut endüstriyel dış iskeleti” olarak lanse ettikleri ürünün teslimat tarihi olarak 2020 yılının başlarını göstermişler. Ayrıca endüstriyel olduklarından dış iskeletler tek tek satılmayacaklar. İşçilerin verimliliğini önemli ölçüde artıracağı öngürülen dış iskelet, özellikle inşaat ve imalat şirketlerini hedefliyor.

Görsel: Guardian XO Max