Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yasaklanan Reklam Rang-tan’in Hikayesini Şimdi De Çocuklar Anlatıyor

Yasaklanan Reklam Rang-tan’in Hikayesini Şimdi De Çocuklar Anlatıyor

Greenpeace'in palm yağı elde etmek için yağmur ormanlarını yok eden firmalara karşı yürüttüğü Rang-tan filmine çocuklardan da destek geldi.

Greenpeace, 1971’den beri Avrupa, Amerika, Asya, Afrika ve Pasifik’te toplam 40 ülkede çevreyi korumak ve barışı desteklemek için faaliyet gösteren bağımsız küresel bir örgüt. Ülkemizde ve dünyada aktif bir şekilde ses getiren kampanyalar gerçekleştiren Greenpeace, dünyamızı korumak ve bizlere daha iyi bir gelecek sağlamak için çalışıyor. Her yıl başarılı işlere imza atan Greenpeace, bu yıl Cannes Lions‘ta To The Last Tree Standing projesiyle Social & InfluencerEntertainment ve Medya kategorilerinde ve Dead Whale projesiyle Outdoor Kategorisi‘nde ödüle layık görülmüştü.

Rang-tan kirli palm yağının hikayesini anlatmıştı

Donmuş besin devi Iceland, ürünlerinde palm yağı kullanmayı bırakacağını duyurmuş ve Mother‘dan Greenpeace’in Drop Dirty Palm Oil (Kirli Palm Yağı Kullanmayı Bırak) kampanyasına destek vermek için bir reklam filmi hazırlamasını istemişti. Geçtiğimiz Ağustos’ta yayınlanan “Rang-tan: kirli palm yağının hikayesi” adlı film, İngiltere’nin reklam onaylama kurumu Clearcast tarafından televizyonda yayınlanmaya uygun bulunmadığı için yalnızca sosyal medyada yayınlanabilmişti.

Emma Thompson‘ın seslendirdiği reklam filminde, Rang-tan küçük bir kızın odasında belirmiş ve şampuan, çikolata gibi palm yağının kullanıldığı ürünleri etrafa savurmuştu. Bu durum küçük kızın hoşuna gitmemiş ve Rang-tan’i odasından göndermek istemişti. Küçük kız, tam Rang-tan odayı terkedecekken ona odasını neden bu hale getirdiğini sormuş ve Rang-tan’in yürek burkan hikayesini dinlemişti. Rang-tan küçük kıza insanların palm yağı elde etmek için yaşadığı yağmur ormanlarına nasıl zarar verdiğini ve bu sırada ailesini kaybettiği için ne kadar çaresiz kaldığını anlatmıştı. Küçük kız bu hüzünlü hikayeyi dinlediği anda Rang-tan’e umut verecek bir çözümden bahsetmiş ve onun hikayesini herkese duyuracağını ve hep birlikte bu sorunla mücadele edeceğinin sözünü vermişti.

Rang-tan’in başından geçenler yaşanmış bir hikaye

Maalesef Rang-tan’in hikayesi gerçeğin yansıması. Reklam filmi yayınlandıktan sonra katledilen yağmur ormanlarında yalnız başına ağlarken bulunan bebek orangutan bu gerçekliğin yalnızca bir örneği. Unilever, Nestle, Colgate gibi büyük firmalar, çikolatadan şampuana kadar bir çok ürünü üretebilmek için palm yağını kullanıyorlar. Bu şirketler söz konusu palm yağını çoğunlukla, Güney Asya’da yıkımı körükleyen, ormanları yakan, insan haklarını ihlal eden, dünyanın en kirli palm yağı üreticisi Wilmar‘dan alıyorlar. Yağmur ormanlarına böyle bir zarar vermeden de palm yağı elde etmek mümkün; ancak tüm bu markalar ondan yağ alımını durdurmadan Wilmar tutumunu değiştirmeyecek. Bu yüzden, yaklaşık 10 yıl önce tüm bu markaların üreticileri kirli palm yağını almayı durduracaklarına dair söz verdi. 2020 yılında bu 10 yıllık sürecin sonuna gelinmiş olacak; ancak hala bu firmalar yüksek dozajlarda kirli palm yağı almaya ve tüketmeye devam ediyorlar.

Clearcast’in Greenpeace’in bu kampanyasına destek vermek için hazırladığı Rang-tan’in Kirli Palm Yağı’ın hikayesi kamuoyuna ve bu markaların üreticilerine 10 yıllık sürecin sonuna yaklaşıldığını hatırlatmak açısından büyük önem taşımakta. Ağustos’ta yayınlanan reklam filmi Youtube’da 6 milyondan fazla izleyiciye ulaşarak 2018’in en etkili kampanyalarından biri haline geldi. Kantar Millward Brown’un her yıl yapmış olduğu Tüketici Araştırmasına göre Iceland’in bu reklamı televizyonda yasaklanmasına rağmen 2018’in en güçlü reklamı oldu. Araştırmada ayrıca, Iceland’in geçtiğimiz yıllara göre 29 puan artış sağlayarak çevrim dışı etkisini de arttırdığı görüldü.

Çocuklar Ran-tan’in hikayesini sınıflarında anlatıyor

Iceland’in reklam filmi o kadar etkili oldu ki dünyanın her yerinde Rang-tan’in hikayesine destek olmak ve 2010 Consumer Goods Forum’nda (2010 Tüketici Malları Forumu) verilen sözü unutturmamak için çalışmalar sürüyor. Greenpeace’in başlattığı kirli palm yağını durdurma projesi şimdi de çocukların nöbetinde. 1000’in üzerinde okul Greenpeace ile iletişime geçerek konuyla ilgili eğitim materyalleri isteğinde bulundu. Ayrıca, binlerce çocuk Rang-tan’e destek olmak için hikayeler, mektuplar ve filmler hazırlayarak ve Greenpeace‘e ulaştırıyor. Son olarak Mother İngiltere’de yaşayan çocuklarla birlikte “Sınıfımızda bir Rang-tan Var” diye başlayarak Rang-tan’in hikayesini anlatıyor. Londra, Manchester ve Cardiff’te bulunan 8 okulun öğrencilerinin birlikte anlattıkları Rang-tan’in hikayesi, palm yağı elde etmek için hunharca yağmur ormanları yıkımına devam eden kirli palm yağı üreticilerine son bir uyarı niyetinde.

Reklam filminde yer alan okullar:

– Chisenhale İlkokulu, Londra
– St John’s C of E İlkokulu, Londra
– St Joseph’s R C İlkokulu, Londra
– Pentrebane İlkokulu, Cardiff
– Montessori Okulu, Cardiff
– Thornhill İlkokulu, Cardiff
– Davyhulme İlkokulu, Trafford
– St Anthony’s R C İlkokulu, Manchester

Tüm bunların etkisiyle, Wilmar’dan sevindirici bir hamle geldi. 10 Aralık’ta bir basın açıklaması yapan Wilmar, orman katliamına sebep olmadan palm yağı elde etmek konusunda yeni tedarikçi gözlem ve katılım programını (supplier monitoring and engagement programme) uygulamaya koyacağını belirtti. Umuyoruz ki, geri dönüşü olmayan noktaya gelmeden önce kirli palm yağı kullanımına son verilir. Kampanyaya destek vermek için Greenpeace’in internet sitesini ziyaret edebilir ve imza kampanyasına katılabilirsiniz.

Görsel: Greenpeace, Youtube