Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Zorbalığın Değil, Zorba Olmamanın Sonuçları

Zorbalığın Değil, Zorba Olmamanın Sonuçları

Zorbalığa dikkat çekmek için hazırlanan Because of You kampanyasında; olumsuz sonuçlar yerine gençlerin diğerleri üzerindeki olumlu etkileri vurgulanıyor.

Zorbalık, özellikle lise çağındaki gençlerde çok ciddi izler bırakabiliyor. Sosyal medyanın da hayatımıza iyice girmesiyle siber zorbalığa da dönüşebilen bu sorun; gençlerde depresyondan intihara uzanan üzücü sonuçlara yol açıyor. Bu nedenle zorbalık konulu farkındalık işleri sıklıkla gündeme geliyor. Ancak genel eğilim, zorbalığın olumsuz etkilerini yansıtmak üzerine. Bu da zorbalar açısından etkili oluyor mu, onlar üzerinde caydırıcı bir etki yapıyor mu bilinmez. Ad Council’i kampanyası ise konuya başka bir yerden bakarak zorbalığın değil; zorba olmamanın, iyi ve şefkatli bir birey olmanın olumlu etkilerini anlatıyor.

Zorbalıkla Mücadele Ayı olan Ekim ayı nedeniyle hazırlanan Because of You isimli kampanyanın amacı empati kurmanın ve gösterilen dostluğun bir başkasının hayatına yaratabileceği farkı göstermek. “Zorbalık kötü, insanlar üzülür” demek yerine “Dostlu göstermek iyidir, insanları mutlu edersin.” demeyi seçiyor yani kampanya.

Yıllık Fotoğrafı Çekimleri Sırasındaki Sosyal Deney

Kampanya için San Francisco merkezli reklam ajansı TBD ve yapım şirketi Adolescent Content tarafından bir sosyal deney yaratılmış. Honest Yearbook isimli bu deney, daha önce Dove’un Japonya’daki genç kızlarla yaptığı sosyal deneyi andırıyor. Oradaki gibi burada da öğrencilerin fotoğraf çekimleri sırasında, duydukları olumlu sözlerin fotoğraflara yansıması var. Ancak; Dove’un deneyi daha fiziksel özgüvene odaklanırken buradaki deney ise biraz daha derin.

Honest Yearbook için liseli gençler fotoğraf çekimlerine çağrılıyor. Orada, arkadaşlarının çektikleri videolarla karşılaşıyorlar. Videolarda arkadaşları, fotoğrafı çekilecek genci anlatıyorlar. Onun sadece gülümseyerek, bir konuda yardım ederek veya yalnızca arkadaşlık göstererek kendileri açısından ne kadar önemli bir farka neden olduklarından bahsediyorlar.

Örneğin orta okuldayken zorbalığa uğradığını anlatan bir kız, arkadaşıyla karşılaşmasından dem vuruyor. Ve diyor ki: “Bana korkunç şeyler söylerlerdi ama sen, bana baktığında harika bir gülümsemem olduğunu söyledin ve bunun benim için anlamı çok büyüktü!” Bir diğeri yeme bozukluğunu anlatıyor ve arkadaşının o süreçte verdiği desteğe dikkat çekiyor. Bunlar gibi pek çok duygusal hikaye ve anekdot var…

Bu anlatımlar ve ortaya çıkan duygular elbette videoya konu olan gençleri de etkiliyor. Gençlerin videolar sonrasındaki duygulu ve mutlu halleri yakalanıyor, fotoğraflar çekildiğinde anlatılanların onlar üzerindeki etkisi görülebiliyor. Çokca gülümseme, mahcubiyet ve göz yaşı var… Ama en çok şaşkınlık: “Bu kadar büyük bir fark yaratacağını düşünmemiştim!” Zaten videonun amacı da; yaptığımız küçük iyiliklerin, gösterdiğimiz anlayışın ve arkadaşlığın birileri için ne kadar önemli olabileceğini hatırlatmak.

Kamera Arkasında Yine Gençler Var

Kampanyanın önemli bir farkı daha var. O da yapım şirketi Adolescent Content’in “gençler için gençler tarafından” olarak özetlenebilecek vizyonu. Bu çerçevede kamera önünde olduğu kadar kamera arkasında da gençler yer almış. Bu da videodaki samimiyet ve gerçeklik duygusunu artırmış, anlatılan gerçek duyguların içtenliğinin korunmasını ve daha rahat paylaşılmalarını sağlamış.

Kampanyada, sosyal deney videosunun yanı sıra Because of You kampanyasının ana filmi olarak, yine gençlerin anlatımlarıyla oluşturulmuş bir de video yer alıyor. Aynı zamanda internet sitesi üzerinden de zorbalık hakkındaki kaynaklara erişilebiliyor, nasıl yardım edilebileceğine ilişkin bilgi edinebiliyor.

Künye:

Reklamveren:  Ad Council
Reklam Ajansı: TBD
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Rafael Rizuto
Reklam Yazarı: Sara Uhelski
Sanat Yönetmeni: Leila Moussaoui
Tasarıcmı: Bruno Menon
CEO: Jordan Warren
Müşteri İlişkileri Yönetmeni: Robert Woods
Etkileşim Planlama Yönetmeni: Jeff Burger
Yetkili Strateji Yönetmeni: Virginia Wang
Gençlik Uzmanı: Minnie Bredouw
Yönetici Yapımcı: Rob Lee

Yapım Şirketi: Adolescent Content
Yönetmen:  Claire Jantzen (Because of You), Shea Glover (Honest Yearbook) Shea Glover
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Ramaa Mosley
Uygulayıcı Yapımcı: Jamie Tubbs
Görüntü Yönetmeni: Michael Kortlander
Fotoğrafçı: Iris Ray

Post Prodüksiyon: Beast
Yönetici Yapımcı: Jon Ettinger
Kurgu: Blake Bogosian

Müzik: Future Perfect

İnternet Sitesi: Hasan & Partners
Yönetici Yapımcı: Marc Stevenson
Geliştirme: Dean Clatworthy

Görsel: YouTube