Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
FIFA 2018’in Reklam Yasağını Gerçek Futbolcularla Aşmak

FIFA 2018’in Reklam Yasağını Gerçek Futbolcularla Aşmak

Xbox, FIFA 2018'in reklam haklarını elinde tutan PlayStation'a karşı Real Madrid ile anlaşarak futbolcuların hareketlerini oyun içi tuş kombinasyonlarıyla eşlediği entegre bir kampanyaya imza attı.

Futbol dünyanın en çok ilgi çeken sporu. Spor denilince akla gelen ilk branş hatta. Diğer tüm sporlar yanında niş kalıyor. Dünyanın her yerinde oynanıyor olması, her kıtada büyük kulüplerin olması işin ölçeğini değiştiriyor. Futbol sadece bir spor değil bir endüstri, bir kültür. Haliyle diğer sektörleri de etkiliyor. Örneğin video oyunları ve oyun konsolları. Xbox ve PlayStation’ın ne kadar çok kendine özgü oyunu olsa da FIFA ve PES serileri tek başına konsol sattırmaya yetiyor. Xbox da FIFA 2018 oyununu tanıtmak istemiş ancak Sony tarafından yasal bir engelle karşılaşınca sistemi hack’leyen bir kampanyaya imza atıyorlar McCann London ile birlikte.

Oyunu tanıtamıyorsan sporu tanıt

FIFA 2018, hem PlayStation’a hem de Xbox’a çıkan bir oyun. Bu nedenle de aslında her iki taraf için de bir çekişme var. Aynı ürünü iki farklı platform için pazarlama ve merak yaratma çabası. Ancak Sony, FIFA’nın tüm reklam haklarını satın almış. Bu nedenle Microsoft, konsolunun yeni oyununu tanıtamıyor. FIFA 2018’den hiçbir görüntü göstermeden, bu oyunu nasıl tanıtabilirsiniz? Elbette gerçek futbolcularla!

McCann London tarafından hazırlanan Football Decoded kampanyasında Real Madrid ile iş birliği yapılmış. Ve futbolcuların hareketleri haritalanarak Xbox oyunundaki tuş kombinasyonlarına dönüştürülmüş. Ve 12 maç boyunca sahadaki reklam alanlarında bu kombinasyonlar futbolcuların hareketleriyle eş zamanlı gösterilmiş. Pas, çalım, orta, depar, feyk, faul gibi futbol hamlelerinin tuşlardaki karşılıklarıyla birleşince, kelimeleri emojiyle ifade etmek gibi bir görsel dile dönüşmüş.

Kampanyanın ikinci ayağında ise spor spikerleri maçı Xbox tuş kombinasyonlarıyla anlatıyor, sosyal medya içerikleri kurgulanıyor, öğretici videolar hazırlanıyor. Hatta gazetelerdeki maç özetleri de yine bu kombinasyonları kullanıyor. Bu dil öylesiye yaygınlaşıyor ve seviliyor ki internet kullanıcıları da içerikler üretiyor. Ve öyle bir an geliyor ki PlayStation da bu dilde bir içerik yayınlıyor.

Yüksek erişim ve oyuncu kitlesinde %10 büyüme

12 maç süren kampanyada maç başına 650 milyon kişiye ulaşılmış. FIFA’nın özgün oyuncu kitlesi %10 büyümüş ve herhangi bir pazarlama hakkına sahip olmayan Xbox, FIFA’nın ve futbolun akla gelen ilk konsoluna dönüşmüş.

Künye:
Ajans: McCann London
Eş-Başkanlar / CCO: Rob Doubal, Laurence Thomson
EMEA Yaratıcı Yönetmenleri: Sanjiv Mistry, Jamie Mietz
Kıdemli Sanat Yönetmeni: Jacob Björdal
Kıdemli Metin Yazarı: Jim Nilsson
Marka Yöneticisi: Robert Stockton
Marka Yetkilisi: Tom Oliver, Francois D’Espagnac, Matteo Della Venezia
Bölgesel İş Yetkilisi: Sailesh Jani
Sorumlu Başkan Yardımcısı: Rob Smith
Kıdemli Proje Yöneticisi: Paul Gillespie
Prodüksiyon Kurulu Başkanı: Sergio Lopez
Yapımcılar: Claire Colohan, Rebecca Wilford
Editör: Matt Dollings
Planlama Bölümü Başkanı: Karen Crum
Kıdemli Planlama: Fanni David
Planlama Stajyeri: Jack Goss
Prodüksiyon Şirketi: Craft/McCann
Medya Yerleştirme: Carat
Prodüksiyon Şirketi: Somesuch
Yönetmen: Omri Cohen
Görüntü Yönetmeni: Todd Martin
Yapımcı: Louise Gagen
Kıdemli Yapımcı: Seth Wilson
Beste: Reimer Eisig, Lennard van der Last
Müzik Süpervizörü: Chris Graves
Kıdemli Ses Mühendisleri: Adam Smyth, Giselle Hall
Editörler: Mariona Sauret, Adam Ryzman, Francis Harris
Prodüksiyon Yöneticisi: Miriam Sasiain
Prodüksiyon Kordinatörü: Yasmina Ikimou
Birinci Yönetmen Asistanı: Lucas Cuevas
İkinci Yönetmen Asistanı: Frodo Martinez
Ext. Yapımcı: Ivo Van Vollenhoven
Yapımcı: Bea Cañete
Artworker: Joe Richardson
Baskı Yapımcısı: Liam White
Stüdyo Yöneticisi: Ellis Faint

Görsel: YouTube