Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çiçeği için Güneşi Kovalayan Robot

Çiçeği için Güneşi Kovalayan Robot

Sun Tianqi, Vincross çatısı altında yarattığı şirin robot HEXA ile robotiği bitkilerin hizmetine sunuyor.

Havada süzülen saksı LYFE ve akıllı saksı Plantone Diversity bitkilerinizin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan yenilikçi işler olarak Kickstarter’da dikkat çekmişti. Yürüyen bahçe Hortum machina, B ise bir adım öteye geçerek işin içine robotiği katmıştı. HEXA da yürüyen bahçeye benzer bir yaklaşımın ürünü ancak HEXA’nın gerçekten bacakları var ve kafasını okşama hissi uyandıracak kadar sevimli bir görünüme sahip.

Çiçeğin ihtiyaçlarına tercüman oluyor

Çinli robotik uzmanı ve girişimci Sun Tianqi’nin CEO’su olduğu robotik şirketi Vincross çatısı altında yarattığı HEXA, kafasında saçları gibi duran bir sukulent taşıyor. 6 tane eklemli bacağı var ve uzaktan baktığınızda da saçları olan bir eklem bacaklıyı anımsatıyor. HEXA kaktüsünün sağlığı için güneş nereye giderse oraya doğru koşturuyor ve bitki yeterli güneş ışığı aldığında da onu gölgede tutuyor. Hatta bitki suya ihtiyaç duyduğunda minik bir dans şovu sergileyerek sizi haberdar ediyor.

Gece görüşlü 720 piksel kamera ile donatılmış robot kızılötesi özelliğe de sahip. Her bacağında üç motor bulunuyor. Robot toplamda 19 adet de yardımcı motorla donatılmış. Ayrıca çiçeğinden bağımsız başlı başına bir robot olarak geçtiğimiz yıl Kickstarter’da fonlanmış ve hedefini ikiye katlamış.

Tianqi: “Çiçekler doğada en düşük seviyede özgürlüğe sahip canlılar”

Tianqi, gölgede kaldığı için solan bir ayçiçeği görmüş ve projesi o anda doğmuş. O anda bu çiçek biraz hareket ettirilip vitrindeki diğer ayçiçeklerinin yanına konulsaydı çiçeğin yaşayacağını düşünmüş. Tianqi çiçeklerin koparsanız da yaksanız da susuz, güneşsiz kalsalar da, çok soğuğa veya sıcağa maruz kalsalar da pasif kaldıklarını, dolayısıyla doğada en düşük seviyede özgürlüğe sahip canlılar olduklarını vurguluyor. Tianqi’nin bitkilerle bu şekilde empati yapması gerçekten harika bir şey bence. Her bilim insanında ve teknoloji uzmanında olmasını arzu ettiğimiz bir incelik. Ancak madem işin felsefesine giriyoruz şu soruyu da sormakta fayda var: Bitkiler hareket etmekten mutlu olur mu? Doğada mobil olarak yaşamıyorlar ne de olsa. Siz ne dersiniz?

Görsel: Vincross