Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Saykodelik Rüyalar Olarak Geri Dönüşen Nostaljik TV Reklamları

Saykodelik Rüyalar Olarak Geri Dönüşen Nostaljik TV Reklamları

Flying Lotus severlerin tanıyacağı kolaj sanatçısı Winston Hacking, eski reklamların olduğu sandığını açıyor ve ortaya harika bir video çıkartıyor.

“Hiçbir orijinalliği bulunmayan şeylerin arasındaki etkileşimin peşindeyim.” Bunu ben değil, zihniyle ağlar örmeyi seven kolaj sanatçısı Winston Hacking söylüyor. Kendisi gerçekten de soyadını yaşayan bir sanatçı. Farklı bir açıdan bakmayı, ürettiği sanatı zihninden geçenlerle hack’lemeyi pek seviyor. Torontolu sanatçı kolaja yeni bir soluk getirdi. Onun kolajlarında uyguladığı dinamizm etkisini ileride bu sanatla ilgilenenlerde de çokça göreceğimizi düşünüyorum. Kolaj sanatını bu kadar gerçeküstü deneyimletmesi, genellikle eserlerine uzun süre maruz kaldığınızda gerçeklik körlüğü yaratabiliyor. “Şu resme 30 saniye bakın, sonra kafanızı duvara çevirdiğinizde at göreceksiniz” illüzyonu vardır ya, işte Hacking’in de eserlerine belli bir dakikanın üzerinde bakarsanız gerçeğe adapte olurken başınız dönebilir. Çünkü onun imzası soyut, saykodelik ve sarsıcı olması.

“Erodium Thunk” out now on Vimeo!

A post shared by Winston Hacking (@winstonhacking) on

Çok Uzun Süre Bakmayın

Özellikle sanatçının Flying Lotus ve Andy Shauf için yaptığı müzik videoları hayran olunarak izlendi. Sanatçının genel olarak topladığı dijital görsel verinin de böyle işlenmesi şahane. Şimdi de yeni projesi Erodium Thunk tamamen yeni bir eser yaratmak için eski reklamlardan faydalanıyor. Sanatçı kolaj yöntemiyle reklamları ölümden hayata geri döndürdüğünü düşünüyor.

New collage film – link in bio! Sounds @zukerschnau

A post shared by Winston Hacking (@winstonhacking) on

Film okulunda okurken kolaj tekniğinin kolay erişilebilir olmasından etkilenerek bu tarza yöneliyor. Son işi Erodium Thunk’ta da reklam pozlarını anlamların dışına taşıyor. Sanatçıya göre reklamlardaki poz veren kişilerin, özellikle geçmiş dönemde, hareketlerinin farklı anlamlar yaratabileceğine inanıyor. Ve o pozları abartarak soyutlamayı seviyor. Her gün internetin çöp kutusuna giden tüm o eski reklamların yeniden kullanılabilir olmasını da sağlıyor böylece. Kaybolmalarına izin vermiyor.

#smile #teeth #sunglassesfashion #sunglasses?

A post shared by Winston Hacking (@winstonhacking) on

Video Clint Enns ve Madi Piller’ın küratörlüğünü üstlendiği Viyana’da düzenlenen “A to Z” adlı grup gösterimi için yapılmış. Gösterim Michael Snow’un aynı isimli 1956 yapımı animasyonundan ilham alarak hazırlanmış. Animasyon deneysel türde ve iki sandalyenin birlikteliği üzerine. Ayrıca projeler sanatçının medya ile form arasında geçişli yaklaşımlarını yansıtmayı hedefliyor. Küratör Clint Enns’in Erodium Thunk ile ilgili fikirleriyse hiciv ve nostaljiyi eşit derecede kullanıyor oluşu. Enns’e göre sanatçı geç tüketici kapitalizminin vaat edilen zevklerini çağdaş bir çöküş biçimi ile bozuyor. Projenin seslerini hazırlayan Andrew Zukerman’la bir araya geldikten sonra Hacking bu videoda kullanacağı onlarca GIF hazırlıyor.

Sanatçının işlerini sitesinden ve Instagram, Vimeo hesaplarından takip edebilirsiniz.

Görsel: Winston Hacking