Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Jake Fried’dan 1500 Katmandan Oluşan Kolaj

Jake Fried’dan 1500 Katmandan Oluşan Kolaj

Boston’lı sanatçı ve deneysel animatör Jake Fried, Paper Trail ile bizleri tek bir kağıtta çok detaylı yolculuğa davet ediyor.

1500 katmanı ilk okuduğunuzda gözünüz korkmasın, çünkü evet, bu animasyonun çok fazla dikkat edilmesi gereken detayı var. Paper Trail, Amerikalı sanatçı Jake Fried’dan etkileyici ve ayrıntılı bir animasyon. Sanatsal kariyerine ressam olarak başlayan Jake, kendisinin resim yapım aşamasında sonuçtan daha çok mutlu olduğunu fark ediyor ve animatör olmaya karar veriyor.

Tek Bir Kağıdın Binlerce Yolculuğu

Jake, deneysel animasyonlarını, her uygulamadan sonra görüntüyü taradığı ve mürekkep, beyazlatma, kolaj gibi diğer malzemeleri adım adım eklediği tek bir kağıt üzerinde yapıyor. Bu görüntüler, filmlerinde ortalama 1500 parça olan kareler haline geliyor. Jake bu tekniği animasyon denemeye ilk başladığında geliştiriyor. Taramadan önce her yüzeyi kuru hale getirmek yavaş bir süreç olmasına rağmen, basit malzemelerden karmaşık ve hızlı hareket eden filmler oluşturmasına da olanak sağlıyor. Sadece Paper Trail değil, daha önce bizim de yazdığımız bilinç akışını kapatarak kahve ve mürekkeple yaptığı Brain Lapse ya da Netflix’te geçtiğimiz aylarda yayınlanan Disjointed dizisinin 9. bölümünde kullanılan animasyon gibi daha birçok deneysel animasyonu var.

Yaptığı her karenin çok daha büyük bir resmin küçük bir parçası olduğuna inanan Jake, yavaş ve istikrarlı çalışmasıyla herhangi bir görüntünün elde edebilceğinden daha derin ve karmaşık versiyonlarını yaratabiliyor. Paper Trail’inse ilk kareden son ses düzenlemesine olan bu karmaşık ve derin süreci 6 ay sürmüş.

Bir Kare ve Zamansız Yolculukları

Paper Trail’de Jake; arketipleri, zamansız temaları, eski bilgiyi ve gelecekten mesajları aynı anda araştırıyor. Adeta bu işi önceki çalışmalarının bir uzantısı. Paper Trail’i yaratırken, çağdaş sanat resimleri ve eski Mısır sanatından bolca ilham almış. Paper Trail belirli bir anlatıya sahip olmamasına rağmen, Jake burada insan tecrübesini bütünsel bir şekilde ortaya koymaya çabalıyor. Ve bunun için de birden fazla kültürü ve zamanı göstermeye çalışıyor. Videoda kullandığı şarkı da ayrıca kendi bestesi. Şayet biri için video yapmıyorsa zaten müzikleri Jake besteliyor. Animasyon tamamlandıktan sonra, çalıştığı filmin görsel yapısına uyumlu olacağına inandığı müziği bestelemeye başlıyor. Daha öncesinde yapılan hareketlerin eserin yolculuğuna zarar vereceğini düşünen sanatçı Jake, yolculuk hissini bozacağına inandığı her şeyden kaçınıyor.

Görsel: Vimeo