Kantar ve WPP; 2018 BrandZ Top 100 Most Valuable Global Brands raporunu yayınladı. Rapor dünyanın dört bir yanından markalara bakarak marka gücü ve değerine ilişkin önemli iç görüler sunuyor. Rapor; markalara çalkantılı bir piyasada nasıl büyüyeceklerini ve değerlerini koruyabileceklerini anlatmayı amaçlıyor.
2018 BrandZ raporunda yer alan 100 markanın toplam marka değeri %21 artarak 4,4 trilyon dolara ulaşmış. 748 milyar dolarlık bir artış anlamına gelen bu oran, son on yılda görülen en yüksek artış. Bu rekor artış her kategoride etkisini hissettiriyor. Raporda yer alan tüm kategorilerde istisnasız büyüme gözlemlenleniyor.
Bu seneki raporun öne çıkan noktalarından biri; Çin’in top 10 içinde yer alan Tencent ve Alibaba ve top 20’ye giren 7 yeni marka ile dünya pazarındaki varlığını sürdürmesi. Bunun dışında perakende kategorisinde e-ticarete doğru %35’lik bir artış görülüyor. Amazon, Alibaba ve eBay gibi teknoloji markaları sadece Retail / Perakende kategorisine değil; BrandZ Global Top 100 geneline hakim durumda.
Büyüme İçin Yenilikçi Yaklaşımlar
Bu sene daha iyiye giden ekonomi artışı etkileyen faktörlerden biri olsa da bu artışı tamamen ona bağlamak da mümkün değil. Raporun ön görüsü farklılaşmayı ve yenilikçi bir yaklaşım sunmayı başaran markaların değerini daha hızlı artırdığı yönünde. Yani kendini ekonomik gelgitlere bırakan markalar sarsılma tehlikesi altında. Büyüme hatta ayakta kalma; ayrışmaya ve yenilikçi iletişim yöntemleriyle bu farkları anlatmaya bağlı.
Raporun analizi markaların değerlerini tüketicilerin ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler sunarak, duygusal bir bağ sağlayarak ve rekabet içeriside ayrışarak koruyabileceğini ortaya koyuyor. E-ticaret, yeni teknolojiler ve yapay zeka gibi gelişmelerle değişen alışveriş alışkanlıkları içerisinde yeni piyasaya nasıl uyum sağlanabileceğine ilişkin iç görüler sunuyor. Markalar; artık geleneksel kanalların yanı sıra dijital ortamda, özellile de mobil olarak var olmak zorunda. Zira artık tüketici bir anda hepsinde birden var olabiliyor. Hatta evindeyken Google Home veya Alexa ile alışveriş yapabiliyor. Dolayısıyla markalar artık farklı yollarla ve daha yüksek sesle konuşmak zorunda. Bu nedenle marka değerine rekor bir artış olmasına rağmen bu sadece ekonomiye bağlı değil. Pazar giderek daha karmaşık dinamiklere kavuştukça, marka inşası daha da önem kazanıyor.
Raporun ilk kısmı olan “Cross Category Trends” bölümünde farklı kategorileri etkileyen etmenler ele alınıyor. Kategoriler arası trendler değerlendirilirken bunların markalar için ne anlama geldiği de analiz ediliyor. Bunun yanı sıra “Brand Strength” bölümünde marka gücüne de bakılarak ilk kez listeye giren veya en hızlı artışı gösteren markalara bakılıyor, bunların ortak noktaları değerlendiriliyor. Üçüncü bölüm “Disruption” adını taşıyor ve marka inşasına zarar veren noktalar inceleniyor. “Global Growth” bölümü ülke ve bölge bazlı büyümenin dünya çapındaki büyümeye olan etkilerine bakılıyor. “Category Insight” ise 14 ürün kategorisindeki gelişmeleri değerlendirirken WPP marka uzmanlarınca yazılan makaleler farklı konulara değiniyor.
Oldukça değerli veriler ve iç görüler sunan BrandZ raporu internet üzerinden incelenebiliyor ya da indirilebiliyor.
Dünyanın en değerli 10 markası
1- Google
2- Apple
3- Amazon
4- Microsoft
5- Tencent
6- Facebook
7- Visa
8- McDonald’s
9- Alibaba Group
10- AT&T
Görsel: Millward Brown