Bazı mural sanatçılarının seçtiği kompozisyonlar ve biçimsel yaklaşımları onların imzası haline geliyor. Örneğin Alex Senna’nın işlerindeki dev gölgeler, NeSpoon’un dev dantelleri ya da Mantra’nın dev kelebekleri kendisini çizen sanatçının kim olduğunu bize hemen fısıldar. İtalyan sokak sanatçısı Manuel de Rita da duvardan dışarı taşıyormuş yanılsaması yaratan nefis murallarıyla dikkat çekiyor.
3B murallar aracılığıyla görünen gerçekliği kesintiye uğratmak
Manuel de Rita namıdiğer Peeta, geometrik formlardan oluşan ve soyut kompozisyonlar resimlemeyi tercih ediyor. Kompozisyonlarda graffiti sanatının etkilerini açıkça görebiliyorsunuz. Sanatçı bu tekniği, küçük yaşlardan bu yana uyguladığı geleneksel 3B yazı tekniğinden türetmiş ve kendi özgün tarzını inşa etmek üzere deneyler yapmaya devam ediyor. Hatta 3B graffiti esintili soyut heykeller de yapıyor. Kompozisyonlar, binaların mimari detaylarıyla ve hatta binanın çevresiyle bağlantılı olacak şekilde yaratılmış. Bu yolla sanatçı, görünen gerçekliği kesintiye uğratmayı ve mekanlara dair algıları değiştirmeyi amaçlıyor. Örneğin kompozisyonun içinde resmedilen küpler bina pencerelerinin görünümüyle benzeşiyor ya da bir binaya belli bir açıdan baktığınızda duvarındaki mural gökyüzüyle birleşerek farklı bir göz yanılması yaratabiliyor.
Manuel de Rita başlangıçta, 3B yazı tekniğini kendi takma adını kompozisyonlara işlemek için kullanıyormuş. Harflerin heykelsi kalitesi daha o dönemlerde herkesin dikkat çekiyormuş. Zaman ilerledikçe bu yazılar kompozisyonların parçası olmuş ve kompozisyonun içindeki diğer 3b formlarla, görsel bir ritm yakalamaya başlamış. Bugün, sanatçı her tür yüzeyin hacmini adeta yeniden tasarlayacak yetkinliğe ulaşmış. Çin, İspanya ve İtalya başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde optik yanılsamalı murallar yaratmış.
Manuel de Rita’nın çalışmalarını Instagram ve Facebook sayfası aracılığıyla takip edebilirsiniz.
Görsel: Peeta
Manşet görseli düzenlenmiştir.