Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Solange ve Uniqlo’dan Hareket ve Mimarinin Birleşimi: Metatronia

Solange ve Uniqlo’dan Hareket ve Mimarinin Birleşimi: Metatronia

Uniqlo ve Solange'ın birlikte hayata geçirdiği "Metatronia" dans ve heykelin yer aldığı disiplinlerarası bir performans.

Dans etmek en eski ritüellerden insana dair. İnsanın dünyanın ritminden kopmadığını gösteren bir davranış dans. İlk insanlar birbirlerine hikaye anlatmak için çıkardıkları seslerin yanı sıra bedenlerini kullanarak hikayelerini anlatırmış. Sonra ateşi keşfetmişler ve voila! İşte o zaman insan bir çemberin etrafında dönen ve bunu insan var olduğu boyunca sürecek bir ritüele dönüştürmüşler. Hala bir ışığın çevresinde dönmeye devam ediyoruz, bu ışığa müzik ve dj diyoruz sadece. Beyonce’nin küçük kız kardeşi Solange Knowles Ferguson da Uniqlo’yla en eski içgüdümüzün sahnelendiği bir performansa davet ediyor.

Solange ablası kadar yetenekli bir sanatçı. Hem bir performans sanatçısı, hem müzisyen hem de bir heykeltraş. Zaten Uniqlo’yla birlikte hayata geçirdiği Metatronia projesiyle de ne kadar yönlü bir sanatçı olduğunu gösteriyor yeniden bizlere. Metatronia diğer adıyla Metatron’s Cube 13 Nisan’da Los Angeles’ta bulunan Hammer Museum’da ilk kez gösterildi ve akabinde bu performansı içeren video müzenin sitesindeki projenin sayfasına yüklendi. Eser Uniqlo’nun “Art and Science of LifeWear” serisinin bir parçası olarak konumlandı aynı zamanda.

Yaratılışın ve Sürecin Haritası

Solange, Metatronia’nın yaratılışın ve sürecin haritasını çıkardığını söylüyor. Sanatçıya göre bu eser bize rehberlik ediyor, yolumuzu bulup alan yaratmamıza yardımcı oluyor. Sanatçı Metatronia’nın bir meditasyon olarak hareket ve mimarlığın ilişkisini araştırdığını söylüyor.

Solange ve Uniqlo’nun birlikte yarattığı kampanya Metatronia, Droga5 London tarafından yürütüldü. Projede dansçıların performans sırasında giydiği kıyafetler Uniqlo markasının en son çıkardığı aktif giyim koleksiyonuna ait. Solange’ın yaratıcı yönetmenliğini üstlendiği proje hareket, ses ve uzayın birlikte yarattığı bir temanın ekseninde şekilleniyor.

Videoda dans hareketlerinin sesle olan uyumunu birçok farklı açıdan görüyoruz. Dansçıların hareketleri bir yerden sonra uzay boşluğunda salınıyormuş gibi hissettiriyor. Özellikle performansın içerisinde kullanılan Metatron’s Cube isimli büyük kare heykelde performansın soyutlamasını iyice belirginleştiriyor. Bu arada dipnot düşmek lazım Metatron’s Cube heykelini de Solange yapmış. Sanatçı heykelin hem konseptiyle hem de tasarımıyla ilgilenmiş. Videoda birçok dansçı görebiliyorsunuz. Dansçıların neredeyse tamamı California State University’denmiş.

Bu video Solange’nin yönettiği ilk video değil. Sanatçı daha evvelinde 2016’da çıkan albümünden iki parçanın videosunu ve SZA’nın The Weekend parçasını da o yönetmişti. Sanatçı ayrıca New York Guggenheim Museum, the Chinati Foundation gibi önemli yerlerde sanat performansı gerçekleştirmişti. Anlayacağınız Solange sanat seviyor.

Video gizlilik ayarlarından dolayı şimdilik sadece Hammer Museum’un internet sitesinden izlenebiliyor.

Künye:
Uniqlo ile ortaklaşa

Görüntü Yönetmeni: Paul Ozgur
Set Tasarımı ve Mimar: Solange Knowles Ferguson, Griffin Frazen
Yardımcı Yönetmen: Carlos Soto
Koreograflar: Gerard & Kelly
Koreograf Asistanı: Julia Eichten
Kurgu: Solange Ferguson, Drew Stubbs

Yapımcı: John Bogaard, Alan Ferguson ve Melissa Larsen Ekholm
Yaratıcı Ajans: Droga5 London

Müzik: John Kirby ve Solange Ferguson
Vibrafonist: Nick Mancini
Kemancı: Bianca McClure

Dansçılar:
Dominique McDougal
Justin Porter
Delisa Bass
Maya Brown
Coral Dolphin
Nico Lonetree
Sam McReynolds
Sandra Ruiz
Jonathan Phung
Jinglin Liao
David McCall
Joye Forrest
Adama Ideozu
Tehran Dixon
Kehari Hutchison
Abril Gardner
Emily Pavelka
Megan Pavelka
Demontae Hack
Victoria Roman
Odessa Ono
Kar Williams
Edwin Osaze
Gigi Axel
Joan Padeo
Carissa Songhorian
Geneva West
Mona Sishodia
Elmer Garlitos
Al Spencer
Warner Adachi
Wilson Vu
Anthony Bryant
Micaela Taylor
Jessica Muszynski
Amaria Stern
Jasmine Sugar
Chris Bordenave
Brandon Mathis
Emara Neymour Jackson
Austyn Rich
Jalen Preston
Stephanie Dai
Alyse Rockett
Allison Fletcher
Sahannon Hafez
Jay Carlon
Kevin Zambrano
Mickey Mahar
Maya Allen
Stephanie Amurao
Damon Berry
Derek Tabada

Görsel: Metatronia