Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Eski Bir Su Deposunu Kaplayan Ağlar

Eski Bir Su Deposunu Kaplayan Ağlar

Chiharu Shiota, "Multiple Realities" adlı yeni yerleştirmesi için Kopenhag'daki eski bir su deposunu iplikten ağlarla kapladı.

Japon sanatçı Chiharu Shiota, mekana yayılan ağ yerleştirmeleriyle tanınan bir isim. İplikle yaptığı soyut ağlarını yalnızca mekanla değil; anahtar, elbise, ayakkabı, tekne, valiz gibi gündelik nesnelerle de ilişkilendiriyor. Sanatçı bu defa ağlarını Danimarka’da ördü. Kopenhag’daki Frederiksberg Müzeleri’nin ayrılmaz bir parçası olan sanat mekanı Cisternern’de Multiple Realities adlı şiirsel bir yerleştirme yarattı.

Üç tarihi sarnıçtan oluşan Cisternerne, artık bir yer altı sanat alanı olarak kullanılıyor. Her yıl uluslararası alanda tanınan bir sanatçı veya mimar sergi yapmak üzere bu mekana davet ediliyor. Berlin’de kariyerini sürdüren Chiharu Shiota bu sanatçılardan biri.

Seslerle, ağdaki titreşimlerle ve aynalarla desteklenen tekinsiz bir ortam: Multiple Realities

Ziyayetçiler kendilerini yarı karanlık esrarengiz bir mekanda onun ağlarıyla sarılmış halde buluyor. Yerleştirme, hem zamana hem de yerçekimine dair algıları kesintiye uğratıyor. Aynı zamanda seyirciyi duyusal bir labirentin içine çekiyor. Sarnıçların doğal yapılarını göz önünde bulunduran sanatçı, rüya benzeri bir deneyim yaratmayı hedeflemiş. Dolambaçlı yaya köprüleri aracılığıyla deneyimlenen sergi, suyun ve tekrarlayan karanlık sütunların yarattığı atmosferle kendini tamamlıyor. Ayrıca sayısız ayna konstrüksiyonu sayesinde, çevrenin ve ağların hem çoğaltıp hem de çarpıtıldığı bir labirent parkuru niteliğinde.

multiple realities

Sergiyi oluşturan ardışık 3 alan, tematik olarak bağlantılı. Ağların oluşturduğu yapı bütünü, her bir bölümde izleyicinin adımlarıyla ortaya çıkıyor. Her adımda da daha dinamik ve müdahaleci bir hal alıyor. İzleyici, ipliklerin oluşturduğu dairesel oluşumlara ve su yüzeyinde dans eden elbiselere şahit oluyor. Bu tekinsiz atmosfer sesler, ağda yaratılan titreşimlerle ve aynalarla pekiştirilmiş. Ne yazık ki şu ana kadar mekandaki sesleri ve ağların hareketini belgeleyen bir video bulunmuyor. Ancak bunu sanatçıyı Instagram’ı üzerinden takip ederseniz, onun ileride yapacağı paylaşımlar aracılığıyla esere dair daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

multiple realities multiple realities

Görsel: Chiharu Shiota