Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SXSW Pitch 2022’de Kazanan Girişimler [SXSW 2022]

SXSW Pitch 2022’de Kazanan Girişimler [SXSW 2022]

En yenilikçi teknolojilerin yarıştığı SXSW Pitch 2022'de 9 kategoride ödüle layık görülen girişimleri mercek altına aldık.

Her türlü yaratıcı ve yenilikçi uygulamaların, ürün ya da hizmetlerin ve alt yapıya hizmet eden teknolojik girişimlerin değerlendirilip ödüllendirildiği SXSW Pitch, bu yıl 14. kez kategorilerinde en değerli işleri ödüllendirdi. 45 finalistin yer aldığı SXSW Pitch 2022’de girişimler festivalin ilk gününden bu yana ilham verici ve yaratıcı fikirlerini jüriler ve katılımcılarla paylaştı. Bu yılki kazananlar iş yerlerindeki, sağlık sistemlerindeki, gündelik hayattaki sorunlara etkileyici çözümler üretirken insanların birbirleriyle bağlantı kurmasının alternatif yollarına da ışık tutuyor. Bu yıl da 9 kategoride kazananlara ek olarak “Best in Show”, “Best Speed Pitch”, “Best Diversity, Equaity and Inclusion” alanlarında da ödüller sahiplerini buldu. Sürdürülebilirlikten, nanoteknolojiye, tarımdan kapsayıcı teknolojiye kadar farklı alanlarda ve konularda kategorisinde birincilik ödülü alan girişimlere göz atıyoruz.

Artificial Intelligence, Robotics & Voice

Hume AI, insanların duygularına dair içgörü elde etmek için yapay zekadan faydalanıyor. Kişinin yüz ifadesini, ses tonunu ve söylediklerini makine öğrenme yoluyla elde ettiği veriler sayesinde değerlendiriyor. Bu sayede sistemlerin ve platformların kullanıcı hakkında daha fazla bilgiye erişmesine imkan tanıyor.

Google’ın eski veri bilimcisi Alan Cowen tarafından yaratılan şirket, yapay zekanın tüm karmaşık işini daha insanı hale getirmeye yardımcı olmayı hedefliyor. Yüzbinlerce ses ve yüz ifadesini öğrenerek veri havuzunu genişleten Hume AI, insanın yapay zeka ile duyular üzerinden bağlantı kurmasını sağlıyor.

Yapay zekanın duyguları okuması ve anlaması özellikle pazarlama açısından fark yaratacak bir özellik olsa da gizlilik bu alandaki en büyük sorun. Bu sistemleri ve platformları kontrol edecek şirketlerin kullanıcılar hakkında çok fazla bilgiye sahip olmasının yanı sıra insanların yüzlerinin okunması ve veri havuzuna aktarılması da ayrı bir mahremiyet sorunu. Öte yandan pozitif bir yönden bakarsak Hume AI, insanların artık gündelik hayatın bir parçası olan sesli asistanlara daha rahat ve verimli bir şekilde iletişime geçmesini sağlayacak bir dokunuş sunuyor.

Enterprise & Smart Data

Syrup Tech, makine öğrenme modelleri aracılığıyla markaların envanterlerini bilinçli bir şekilde optimize edilmesine ve stoktaki ürünlerini uygun bir şekilde düzenlenmesine yardımcı oluyor.

Markaların fazla ya da eksik ürünlerini belirlemek için ürün çeşitliliğine, renklere, bedenlere ve satışlara göre tarama yaparak şirketlerin ürün çeşitliliği konusunda optimizasyonuna yardımcı oluyor. Bu veriler; sosyal medya trendleri, hava durumu, tatil dönemleri olmak üzere farklı seçeneklerle zenginleştirilebiliyor. Bu sayede özel günlere ya da tatil dönemlerine göre eğilimler ve satışlar için tavsiyeler sunuluyor.

Tekstil endüstrisindeki stok fazlasına ve atık ürünlere dikkat çeken girişim, bu sektörü daha sürdürülebilir ve verimli hale getirmeyi amaçlıyor. Benzer bir şekilde Web Summit 2021’deki girişimcilik yarışmasının kazananı Smartex de tekstildeki atık sorununa odaklanıyordu. Smartex, Syrup Tech’den farklı olarak henüz üretim aşamasındayken atıkları sıfıra indirmeyi hedefliyordu.

Entertainment, Gaming & Content

Action Face, 3B baskılı aksiyon figürleri sunuyor. Gerçek hayatı fantezi dünyasıyla birleştiren kişiselleştirilmiş bu figürler, kullanıcıların bir dizi koleksiyon içinden kendi yüz ifadelerinin yer aldığı figürler yaratmasına imkan tanıyor. 3B baskı teknolojisinde ağız, saç, burun gibi çeşitli özellikler manuel olarak hazırlanırken Action Face, bu süreci daha kolay ve kaliteli hale getiriyor. Kullanıcılar oluşturdukları avatarlarını spor, müzik, hobi, meslek ya da yaşam tarzı gibi kategorilerden farklı kostümlerle tamamlayabiliyor ve 3B baskılı figürlerini sipariş edebiliyor.

Hasbro ve Activision şirketlerinde de çalışmış kişiler tarafından kurulan Action Face, 3B yüz tarama teknolojisini herkes için daha erişilebilir hale getirmeyi hedeflerken, insanların hayal ettikleri karakterlere ve kahramanlara bürünmesine imkan tanıyor.

Extended Reality & Immersive Technology

MATSUKO, karma gerçekliği ve yapay zekayı kullanarak 3B hologramlar oluşturuyor. Fark yarattığı nokta ise yalnızca akıllı telefon kamerası kullanarak gerçekçi hologramları eş zamanlı olarak yayınlıyor olabilmesi. Girişim sadece hareketli bir avatar sunmak yerine 3B hologramları kullanarak dijital ortamlardaki fiziksel olarak bulunma hissiyatını katlıyor. İnsan etkileşiminin daha gerçekçi ve verimli olmasını sağlıyor. Kullanıcılar, MATSUKO uygulamasını yükleyerek ve XR gözlüklerini takarak video konferanslarına ya da iş toplantılarına katılabiliyor.

 

Bu 3B hologram görüntüler iş toplantılarının yanı sıra mağaza asistanlığından tur rehberliğine, video oyunlardan pazarlama alanına kadar geniş bir kullanım alanı sunuyor. Özellikle pandemi sonra video konferans toplantılarının hızlı bir şekilde yükselişe geçtiği düşünüldüğünde daha etkin ve verimli görüşmelerin yapılmasına yardımcı olması hedefleniyor.

Sadece bir telefon aracılığıyla toplantılara hologramla dahil olmak etkileyici bir süreç olsa da Nreal Light gibi hafifi ve kullanışlı karma gerçeklik gözlüklerinin de çeşitlenmesi ve erişilebilir olması gerektiğini de unutmamak gerekiyor.

Future of Work

Anthill; imalat, tedarik zinciri ve perakende sektörlerindeki büyük işletmelerde masa başında çalışmayan çalışanların diğer çalışanlarla aktif bir şekilde bağlantı kurmasını sağlayan ve işteki üretim sürecini hızlandıran bir yazılım çözümü.

Gün içerisinde sahada çalışan kişilerin ihtiyaçlarını daha etkin bir şekilde öğrenmek, müşterilerle anlık ilişki kurmak, bilgisayar başında çalışmayan kişilerin etkinliğini daha verimli bir şekilde kullanmasını sağlamak konusunda fırsat yaratan yazılım, çalışanların yazılı mesajlar üzerinden iletişim kurmasına yardımcı olurken işçilerin anonim olarak bilgi paylaşmasına ve fikir alışverişi yapmasına imkan tanıyor. Bu sayede çalışanlar için daha güvenli bir ortam yaratılıyor. 

Health, Wearables & Wellbeing

Sonavi Labs, yapay zeka destekli teknolojisi sayesinde basit bir steteskopu çok daha akıllı bir hale getiriyor. Feelix adı verilen bu ürün, ileri akustik teknolojisini yapay zeka ile birleştirerek bir nevi hasta ile doktor arasında uzaktan takip aracı görevi üstleniyor. Vücut seslerini dinleyen yapay zeka yazılımı özellikle solunum yolu hastalıkları ve enfeksiyon tespiti için hızlı bir çözüm sunuyor.

sxsw pitch

Sonavi Labs’ın dijital stetoskopu sadece doktorlar tarafından değil hastalar tarafından da kullanılabiliyor. Stetoskoptan alınan veriler kullanıcılar evde olsa dahi doktorlarla veri alışverişinde bulunmasına imkan tanıyor. Sonavi Labs, Feelix ile kullanıcı dostu, ucuz ve herkes için kolay kullanım sunan bir ürün ortaya koyuyor. Özellikle pandemi sürecinde hastane randevuları ve doluluk oranları düşünüldüğünde girişimin hayatı kolaylaştıracak bir çözüm ortaya çıkardığı daha net anlaşılıyor.

 

Innovative World Technologies

Portland merkezli girişim HILOS, 3B baskı ve deri işçiliğini birleştirerek kişiselleştirilmiş topuklu ayakkabılar üretiyor. Üretim sürecinde yüzde 100 geri dönüştürülmüş ürünler kullanan girişim, geleneksel tedarik zincirlerinden farklı olarak kişiye özel çalışıyor.

3B baskı; tasarım özgürlüğü, malzeme genişliği, konfor ve dayanıklılık sunarken geri dönüşümle sürdürülebilirliğe dikkat ediliyor. HILOS’un 3B baskılı ayakkabılardaki yapım tekniği ise dayanıklılığın yanı sıra kullanım sonrası tüm parçaların geri dönüştürülmesini de kolaylaştırıyor.

HILOS, 3B baskılı ayakkabılarının çevresel değerlendirmesini de yayınlıyor. Geleneksel üretime kıyasla yüzde 48 daha az karbon yüzde 99 daha az su kullanan şirket bir çift ayakkabıda yaklaşık 7,5 litre su ve 9 kilogram karbon tasarrufu sağlıyor.

Moda endüstrisindeki markaların önümüzdeki on yıl içinde bir hedef olarak belirlediği net sıfır karbon emisyonu hedefine pratik çözümler getiren girişim, döngüselliğin tüm potansiyelini kullanıyor ve malzeme yenileme verimliliğini maksimum seviyeye çıkarıyor.

Smart Cities, Transportation & Logistics

Bulut tabanlı bir platform olan JusticeText, avukatların saatlerce vakit harcadığı delil toplama sürecini hızlandıran bir yapay zeka aracı. Görüntülerin, seslerin ya da diğer dosyaların yüklenebildiği bu platformda anahtar kelimeler aracılığıyla aramalar yapılabiliyor. Kanıtların verimli bir şekilde incelenmesine imkan tanırken dava sürecinin hızlı bir şekilde sonuçlanmasına yardımcı oluyor.

Ceza davalarının yüzde 80’inden fazlası video kanıtlarını içermesine rağmen avukatların büyük bir çoğunluğu delil içeren görüntüleri incelemek için zaman bulmakta zorluk çekiyor. Hapishane kayıtlarının, röportajların ve diğer kamera görüntülerinin referans olabilecek noktalarını kelimeleri ya da cümleleri saptayarak çıkarabilen JusticeText bu alanda yüzde 30 ile 50 arasında zaman tasarrufu sağlıyor. Dokümanlara yapılan açıklamalar ve video oluşturma seçenekleri jüri duruşmalarında ve sözlü ifadeler sırasında kullanışlı olabilecek bir çözüm sunuyor.

Chicago Üniversitesi’ndeki iki bilgisayar bilimi öğrencisi tarafından geliştirilen girişime kentteki yoksulluk, yüksek suç oranları, ırkçılık ve bunlara bağlı olarak artan şiddet olayları ilham oluyor. İki girişimci adalet sistemindeki hatayı minimuma indirmek için teknolojinin gücünü kullanıyor.

sxsw pitch

Social & Culture

MOGL, mevcut ya da eski sporcuların sosyal medya iş birliklerinden, konferanslardan ve markalarla yapılan sponsorluk anlaşmalarından gelir elde etmesinde ve sporcuların bireysel değerlerini en üst seviyeye çıkarmasına yardımcı olan bir platform.

Girişim, sporcuların kişisel markalarını oluşturmasından çeşitli markalarla bağlantı kurmasına kadar profesyonel kariyerleri boyunca oluşturmak istediği imajı ve kişisel markasını destekliyor. Sporcuların markalarla yaptıkları iş birliklerini herhangi bir ajansa ya da kişiye bağlı kalmadan kendilerinin şekillendirmesine imkan sunuyor. Özellikle herhangi bir spor dalında profesyonel olma yolunda ilk adımlarını atan kolej sporcuları için büyük avantaj sunan MOGL, markaları ve sporcuları karşılıklı buluşturuyor.

SXSW Pitch 2022’de bir dakikalık hızlı sunumlar (Best Speed Pitch) birincisi Unpacking olurken Çeşitliliğe, eşitliğe ve kapsayıcılığa göre yapılan değerlendirme sonucu verilen bir diğer ödül Best Diversity, Equaity and Inclusion bölümünde Sonavi Labs ödülün sahibi oldu. 9 kategoride birinci olanların değerlendirildiği SXSW Pitch 2022 Best in Show ödülünün sahibi ise HILOS oldu.

Görsel: SXSW Pitch