Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Muhtar ve Mahalle ile Bağ Kurarak Yerel Yönetimi Geliştirme Platformu: Muhit

Muhtar ve Mahalle ile Bağ Kurarak Yerel Yönetimi Geliştirme Platformu: Muhit

Muhit, semt hakkındaki taleplerin organize edilerek yerel yönetimin ve mahalle kültürünün gelişmesini hedefleyen bir şeffaf demokrasi uygulaması.

Her mahalle ve semtin kendi dinamiği ve yaşam standardı bulunuyor. Aynı alanda yaşayan insanlar olarak karşılıklı sorumluluk ve görevlere sahibiz. Bunları inkar etsek de etmesek de modern toplumun ve demokrasinin en küçük ve çekirdek bireyini mahalleler ve mahalle muhtarları oluşturuyor. Fakat günümüzdeki devlet ve bürokrasi kavramlarının yarattığı mekanikler içerisinde hem muhtar yetkileri hem de muhtar ile mahalleli arasındaki iletişim asgari düzeyin altına inmiş durumda.

Sosyal teknolojiyi kullanarak sosyal fayda üreten Things projesinin düzenlediği ve Bigumigu’da da yer verdiğimiz hackathon’un meyvelerinden olan Muhit uygulaması da tam olarak bu yerel soruna odaklanarak teknolojik bir çözüm sunuyor. Muhit, temelde mahalle sahinlerinin sorunlarını mobil uygulama ve internet sitesi üzerinden dile getirebildiği, belki de daha önce ismini duymadıkları muhtarlarıyla iletişime geçebildiği ve ortak taleplerin daha büyük yönetim organlarına iletildiği bir sosyal fayda platformu.

Başlangıç olarak Kadıköy veya Beşiktaş gibi merkez belediyelerle iletişime geçerek pilot bölge oluşturacaklarını ardından Türkiye çapında nasıl bir etki yaratabileceklerini Things Kamp etkinliğinde yaptığım sohbetle paylaşan ekip, ilk bölge olarak Beşiktaş’ı seçmiş ve belediye başkanıyla iletişime geçmiş.

Muhit.co adresi üzerinden platforma kayıt olup hem mevcut istekleri destekleyebilir hem de kendi fikirlerinizi paylaşabilirsiniz. Yaşadığınız mahalledeki gelişmelerden kolayca haberdar olabilir ve muhtarla hızlıca iletişim kurabilirsiniz.

Genç bir girişim olan Muhit, Things Challenge’ı kazanarak kuluçka desteği almaya başlamıştı. 4 kişiden oluşan Muhit ekibi, yerel yönetimlerde şeffaflık ve katılımcı etki yaratarak her geçen gün platformu genişletmeye ve yönetimin en küçük biriminde fark yaratmaya devam ediyor.

Görsel; Muhit