Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Parkopedia: Yer ve Zamana Göre Uygun Park Yerlerini Öğrenin

Parkopedia: Yer ve Zamana Göre Uygun Park Yerlerini Öğrenin

Londra merkezli Parkopedia büyük şehirlerdeki uygun park yerlerini yer ve zamana göre tahmin edebiliyor.

Otomobil kullanmaktan soğutan faktörlerden biri de park yeri bulamama sorunu. Çözümünün kitle kaynak yöntemiyle bir veritabanı üzerinden halledilebileceğini ise Parkopedia gösteriyor.

“Park yerleri için Wikipedia” ifadesiyle öne çıkan park yeri veritabanı, Londra merkezli özel bir şirket tarafından oluşturuldu. Mobil uygulama ve websitesi ortamlarında hizmet veren Parkopedia, büyük şehirlerdeki park yeri ölçme aygıtları, kamuya açık ve evlere özel park yerlerine ait bilgileri gerçek zamanlı olarak sürücüye aktarıyor. Buradaki bilgilerin girişi ve güncellenmesi de genel olarak Parkopedia topluluğu tarafından halloluyor. Audi, BMW, Ford, Toyota, Volvo, Jaguar ve Land Rover gibi büyük otomobil şirketleri de araçlarında bulunan seyir sistemleri tarafından toplanmış verileri Parkopedia ile paylaşıyor.

Gerçek zamanlı veri sayesinde dolu park alanlarını daha varmadan anlamanız dışında hizmet kısıtlı sayıda da olsa sokaklardaki park durumunu da sensör verisi üzerinden bildirebiliyor.

Şehir ve ülkeler için vermesi meşakkatli ve pahalı bir hizmet olan Parkopedia; öngörücü (“predictive”) algoritmalar, tarihsel veri, sensörler ve otomobillerin seyir sisteminden alınan bilgileri bir araya getiriyor. Veri kaynağı bu kadar fazla olunca verilen bilginin %80-90 kadar doğru olduğu kanıtlanmış. Hareket halindeki araçların verisiyle birlikte doğruluğun daha da geliştiği söz konusu.

Parkopedia ise son üç yıldır AR-GE’sine aralıksız önem veriyor. Hizmet başlangıcı sekiz yıl öncesine dayanan platform ABD ve Almanya’daki büyük şehirleri gelecek yıl veritabanına ekleyecek.

53 ülkedeki 6 bin kadar şehirde bulunan park yerlerini barındıran platform dışında Garmin de gelecek aydan itibaren Almanya’daki altı şehre ait park yeri verilerini sağlayacak. Böylece Garmin de gerçek zamanlı park yeri bilgisi veren ilk navigasyon sağlayıcısı sıfatını kazanacak. Otomobil markalarından Ford da büyük şehirlerdeki park sorununu çözmek için sürücülerinin yakınlarında bulunan park yerlerini bulmalarını sağlayan uygulamalar geliştirmişti. Bunun dışında bir deneyle de sürücülerin kalabalık muhitlerde park yeri rezervasyonu yapmalarını sağlamıştı.

Görseller: iTunes, Venture Beat