9 Ekim’de Stüdyo X’te gerçekleştirilen Kick-off etkinliğiyle toplumda fark yaratacak projelere çağrı yapan Things, yolculuğuna devam ediyor. Yarışmaya katılan projeler 24 Kasım’dan 12 Aralık’a kadar danışman desteğiyle fikirlerini geliştirdi. 12 – 14 Aralık tarihleri arasında ise TAK’ta (Tasarım Atölyesi Kadıköy) geceli gündüzlü çalışarak projeleri için kullanılabilir bir demo ürettiler.
14 Aralık saat 17:00’de tamamlanan projeler hem diğer yarışmacılara hem de TAK katılımcılarına sunuldu. Mahalle kültüründen görme engellilerin iletişimine kadar uzanan geniş bir yelpazede toplum faydasına odaklanan 6 fikir yer aldı.
Projeler, 7 Ocak’ta Things üzerinden oylamaya açılacak. En çok oy alan ilk üç isim ise hibe ve kuluçka desteği alarak fikirlerini gerçeğe dönüştürme imkanına kavuşacak.
Mahallelilerin kendi aralarındaki iletişimi güçlendirmeyi amaçlayan bir mobil uygulama Muhit. Mahalle kültürünün ve muhtarların yetki alanını kullanarak üst mercilere bildirim ağı oluşturmayı hedefliyor. Ekibin yaptığı araştırma çevresinde bazı muhtarlar Facebook grupları, mahalle komiteleri gibi yöntemlere başvursalar da verimli sonuçlarla karşılaşmamışlar.
Muhit uygulamasının temel özellikleri olarak hem mahallelinin hem de muhtarın sürekli dialog halinde olması, yaşanan sorunları muhtarın yetkileriyle birlikte ilgili kurumlara iletilmesi ve mahalle sakinlerini ilgilendiren duyuruların paylaşılması belirlenmiş.
Paylaşım Canavarı
Paylaşım ekonomisi içinde yer alan Eşya Kütüphanesi projesine bir çözüm olarak başlayan Paylaşım Canavarı, kullanıcıların eşyalarını ödünç vermesini oyunlaştırarak sunan bir internet sitesi ve eklenti. Paylaşım ekonomisi içinde platformlara bağlanarak onlar içinde çalışan bu sistem; “Tamagotchi”den esinlenerek yaratılan bir karakteri, paylaşım yaparak veya diğer kullanıcılarla fiziksel etkileşime geçerek geliştirip seviye atlaması sağlanıyor.
Bir Bakar Mısın?
Görme engelli bireyler, dünyayı dokunarak ve işiterek algılıyor. Bu algı günlük hayatlarında pek çok işlemi yapmalarına engel olmuyor. Örneğin internette gezebiliyor, sevdikleri restoranlarda kahve içebiliyor veya arkadaşlarıyla buluşabiliyor. Normal diye sınıflandırdığımız insanlardan aslında farkları yok. Fakat kimi zaman bu durum değişebiliyor. Örneğin yeni alınan bir ürünün kullanma kılavuzu görme engellilerin okuyabileceği şekilde tasarlanmamışsa veya acil durumlarda iletişim kurabilecekleri birisine sahip değillerse hayat rutinleri bozulabiliyor.
Bir Bakar Mısın? uygulaması görme engelliler ile gönüllülerin bir araya gelerek toplumsal fayda yarattığı bir proje. Uyanması gereken insanları bir başkasının uyandırdığı Wakie uygulamasını Skype ile birleşimi gibi hayal edilebilir uygulama. Görme engelli birey bir fotoğraf çekerek gönüllüden yardım istediğinde o an uygulamayı kullanan gönüllü, görseli betimleyerek açıklıyor. Veya kaybolan birey, çevresinin fotoğrafını atarak gönüllüden lokasyon desteği alıyor.
Ustamdan
Anadolu’da yaşayan ve dijital dünyayla bağı olmayan zanaatkarları keşfedip eserlerini satabileceği bir e-ticaret platformu Ustamdan. Yerel değerleri dijital pazarda sergileyerek bölge ekonomisine ve ustalara destek olmayı amaçlıyor. Böylece hem zanaatin tanıtımı hem de zanaatkarların göç fikrinden uzaklaşarak yaşamlarına devam etmesi projenin ana hedefi.
Kanarya
Maden işçilerinin acil durumlarda yer altında iletişim kurmasını sağlayacak
Acil durumlarda yeraltında içciler arasında iletişimi meshnet üzerinden mümkün hale getiren iş gücenliği ve iş kazaları hakkında bilgi toplamayı haritalandırmayı ve bu bilgilerin kamuoyu ile düzenli paylaşımını amaçlayan bunun da ötesinde işçiler arası örgütlenmeyi ve sendikal iletişimi hızlandırmayı hedefleyen bir uygulama ve ona bağlı işleyen bir web portalı.
Karakutu
Bilgi kaynağını gizli tutarak anonim haberciliği farklı bir platform ile sunuyor. Derin interneti kendine kaynak olarak seçen projeye gönderilen bilgi tamamen anonim olarak ulaşıyor. Üç farklı bilgisayar üzerinden alıcı ve vericinin buluştuğu derin internet ağında IP protokolü es geçilerek takip edilme olasılığını sıfıra indiriyor. Bilgi paylaşan kişi ise o an üretilen bir rumuza sahip oluyor ve her işlemde bu rumuz değişiyor. Karakutu yöneticilerini karşılayan rumuz da göndericiden farklı bir kombinasyona sahip oluyor. Böylece mutlak anonim paylaşım sağlanıyor. Ve dökümanlara ulaşan yöneticiler bunları gazetecilerle paylaşarak görevlerini tamamlıyor.
Görsel; Things