Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu 2015 Faaliyet Raporu

Bigumigu 2015 Faaliyet Raporu

Bigumigu'da geçen yılın özeti.

İşte yine bir gayrı-resmi faaliyet raporuyla birlikteyiz. Sıkı takipçilerimizin iyi bildiği gibi 2012’den beri her yıl sonunda Bigumigu’da işlerimizin gidişatıyla ilgili bir rapor yayınlıyoruz. Reklam ve pazarlama sektöründe de, dijital yayıncılık sektöründe de çok rastlanmayan bu şeffaf iletişimle iki şeyi hedefliyoruz: Bu yolla bizi ilgiyle takip edenlere daha fazla bilgi iletmeyi, ve aynı zamanda internet girişimleri ekosistemimizde dijital yayıncılık alanında bir şirket banner yayınlamadan nasıl gelir elde ediyor biraz fikir vermeyi amaçlıyoruz. Kendimiz için de bir şirket günlüğü oluyor elbette. Bu yıl bu raporu Medium’da da yayınlamayı düşünüyorum.

2013 raporunda yaptığım tanımlamayla başlayayım: Bigumigu yaratıcı sektörleri merkezinde tutarak inovasyon ve yeni fikirlere ihtiyaç duyan tüm iş kollarında çalışan profesyonellere ve bu sektörlere adım atmaya hevesli öğrencilere ilham ve bilgi vermeyi amaçlıyor. Bu konuda dünyayı düzenli olarak takip ediyor ve en önemli, en yaratıcı işleri araştırıyoruz, bir yandan da ülkemizdeki gündemi, sosyal değişimi, yaratıcı işleri büyük bir dikkatle izliyoruz. Bu çalışmalarımızın sonucunda Bigumigu’da her gün okuduğunuz içerikler ortaya çıkıyor.

Bigumigu.com

Geçtiğimiz yıl bu içeriklerimiz gerçekten de rekor bir artışla toplam 3,5 milyon kişiye ulaştı (bir önceki yıla göre %100’den fazla bir artış bu). Yıl boyu sayfa gösterimlerimiz de 5,5 milyon olarak gerçekleşti. Erişimimizin ve trafiklerimizin artması bizi heyecanlandırsa da odağımızı değiştirmedi. Trafik kaygısı hiçbir zaman içerik önceliğimizin önüne geçmeyecek. Çünkü biliyoruz ki biz işimizi düzgün yaparsak, içeriklerimize her zaman aynı özeni gösterirsek, okuyucularımız da bu içeriklerden ilgi ve keyifle faydalanmayı sürdürecek.

Sosyal medya iletişimize -şimdilik biraz hafif ve deneysel şekilde- Instagram ve Pinterest‘i dahil ettik. Bu arada Facebook sayfamız 50 bin, Twitter hesabımız da tamamen organik bir artışla 25 bin takipçiye ulaştı. Yıllar sonra yeniden e-bülten yayınına başladık, 4 ayrı kategoride üyelik almaya başladığımız bültenlerimize binlerce kişi üye oldu.

Geçtiğimiz yıl toplamda 2 bine yakın yazı yayınladık. Mert’in gayretleriyle veritabanımızı elden geçirip etiketleme sistemimizi iyileştirdik ve bu sayede Bigumigu’nun 2015 içeriklerini farklı alanlarda gruplandırıp yılın konularını derlediğimiz Bigumigu 2015 serimizi yayınladık.

Geçtiğimiz yıl ekibimize katılan Başak müthiş bir performansla hem gündemi, hem sanat ve yaratıcılık içeren haberlerimizi, hem de birçok röportaj ve özel derlemeyi hızlı bir şekilde yazılara döktü. Mert teknoloji ve video sanatı gibi işleri yazarken Bigumigu’nun gündelik işleyişinin yükünü omuzlarına aldı ve bana tam bir sağ kol oldu. İpek de Reklam ve Pazarlama Sektörü Gelir Anketi gibi önemli bir araştırmanın hazırlanmasında büyük emek verirken Mert’le birlikte hazırladıkları Pazar Gazetesi’nin yayın sorumluluğunu aldı. Bu arada Aygül de yine gözlerden uzakta ama en önemli operasyonlarımızın başındaydı: Geçtiğimiz yıl Bigumigu.com baştan aşağıya yenilendi. Yeni bir yazılım (sıfırdan yazılan) ve içerik giriş sistemine ve yeni bir tasarıma kavuştuk. Aygül Bigumigu’nun bu yazılım geliştirme ve tasarım yenileme sürecini yönetirken bir yandan da hem bizim için, hem de reklam ve pazarlama sektörü için çok önemli olan iş ilanlarımızın tüm operasyonunu başarılı bir şekilde kontrol etti. Bigumigu.com’un yenilenme projesinin yazılım ayağında, geliştirme danışmanımız Mehmet Turaç’ın imzası var. Günlük hayatta farketmediğimiz ama Bigumigu kullanımımızı doğrudan etkileyen her şey (sitenin hızlı açılması, aramanın düzgün çalışması vb.) Mehmet’in emekleri sayesinde gerçekleşti. Tüm etkinlik videolarımızda birlikte çalıştığımız bağımsız yönetmenimiz Murathan Varol da Bigumigu’nun 2015’teki bir başka görünmez kahramanıydı.

Uluslararası Etkinlikler

2012 Mart’ında ilk SXSW gezimiz sırasında hayata geçirdiğimiz ve Türkiye’de bir internet sitesinin ilk defa akıl ettiği “sponsorlu etkinlik yayını ve içerik üretimi” projelerimizi geliştirmeyi sürdürdük. Artık bizim için bir sponsordan çok içerik partnerimiz olarak gördüğümüz Akbank‘la yıl boyunca SXSW, Cannes Lions ve ilk defa gittiğimiz Web Summit‘i Austin-Teksas, Cannes-Fransa ve Dublin-İrlanda’dan aktardık. Akbank’la yaptığımız projelerimizde yıl boyunca toplam:
– 58 kısa özet video
– 10 uzun video
– 122 yazı
– 2 canlı yayın
– 1 dergi özeti
hazırladık ve yayınladık. Özellikle Instagram için geliştirip ürettiğimiz 15 saniyelik özet-trend videolarımız, bir konu hakkında detaylı okuma ve araştırma yapmadan önce o konu ile ilgili en kısa özet bilgiyi ilgili kitleye ulaştırma adına çok başarılı ve yenilikçi bir yöntem oldu. Cannes Lions’da Türkiye tarihinin ilk Grand Prix’sini kazandığımız anı ve sonrasını yayınlamak, Team Red’in ödül kazanan ekibiyle canlı bir Periscope yayını yapmak bizim için çok gurur vericiydi.

İçerik Projeleri

Bu yıl “sponsorlu trend raporu” projelerimizin de ilkini gerçekleştirdiğimiz yıl oldu. Pegasus‘la işbirliği yaparak Yeni Nesil Seyahat Trendleri raporumuzu yayınladık. Bu raporu hem biz, hem de Pegasus kendi kanallarımızdan yayınladık. Rapor Pegasus Magazine’de basılı olarak da yer buldu.

Nisan’da İtalya’da ünlü Tasarım Haftası’nı Milano’dan Citroen‘le izledik. Ekim’de Frankfurt otomobil fuarını Michelin‘le aktardık. Her iki etkinlik için de bizzat etkinliğin gerçekleştiği yerden özgün içerikler ürettik, yayınladık ve sosyal medya kanallarımızdan da paylaştık. Mercedes-Benz‘in spor modelleri için bir sosyal medya iletişimine katkımız ve Pernod Ricard, Arçelik ve Happn‘la sponsorlu içerik projeleri yaptık.

Yıl sonunda Akbank’la Haftanın Trendleri adında bir kısa video serisine başladık. Bu yıl da devam edeceğimiz bu seri de yepyeni bir içerik modeli olarak büyütmeye çalıştığımız yeni projelerimizden birisi olacak. Ocak Ayında başladığımız ve son bir yıldır her Pazar yayınladığımız ve şimdiden klasikleşen bir başka yeni içerik projemiz de Pazar Gazetesi oldu. Hafta boyunca Bigumigu’da yayınlamayıp biriktirdiğimiz tüm önemli konuları Pazar günleri tek bir yazıda derlediğimiz bu içeriğimiz de yeni ve önemli bebeklerimizden.

Eğitim ve Sunumlar

İletişim Trendleri adını verdiğimiz danışmanlık hizmetimizi geçtiğimiz yıl daha butik bir iş olarak konumlandırdık. 2015’te düzenli olarak sadece iki markaya, Türk Telekom‘a ve n11.com‘a bu hizmetimizi verdik. Bu markalar dışında Eti, Garanti, Bluechip ve Avea da danışmanlık ve sunum hizmetlerimizden yararlandı.

Kişisel

Ben bu yıl da geçen yıl olduğu gibi dünyanın en önemli dijital inovasyon etkinliklerinden biri olan SXSW’te konuşmacı olarak yer aldım. Kişisel olarak da, ülkem adına da gurur duyduğum bu yılki konuşmada beni daha da mutlu eden şey, 2014’teki gibi kendi önerdiğim bir konuyla değil, doğrudan davet alarak bir panelde yer almam oldu.

Bu yıl reklam ve pazarlama sektörümüz için önemli vazifeler de üstlendim. Yıl ortasında Kristal Elma‘da Doğrudan Pazarlama Kategorisi seçici kurulunda yer aldım. Yıl sonunda da DPİD Ödülleri seçici kurulunda gururla görev yaptım.

Bigumigu Kolektif House’da

Bu yılın bomba gelişmelerinden birisi Bigumigu’nun gerçekten tam zamanlı kullanmak üzere bir ofise taşınmasıydı. 2011’de şirketleştiğimizden beri ekibimizle birlikte evden, dışarıdan, kısacası ofis-bağımsız bir çalışma şekliyle yürüttük işlerimizi. Bu yıl sonunda Kolektif House’un Şişhane’deki yerinde kendimize ait bir alana yerleştik. Artık Nejat Eczacıbaşı Binası’nda ve Kolektif House gibi dinamik ve yaratıcı bir topluluğun üyesi olarak çalışıyoruz. Kolektif House’a taşınmamızla ilgili detaylı bir yazıyı burada okuyabilirsiniz. Bu arada ben 4,5 yıl evden çalıştıktan sonra neden bir ofise geçme ihtiyacı duyduğumu kendi tarafımdan anlatan ayrı bir yazı da yazıyorum, çok yakında yayınlayacağım.

Bigumigu 10. Yıl Partisi

2015’te Bigumigu.com’un yayına başlamasının 10. yılını geride bıraktık. Bu önemli tarihi de bir partiyle kutlayalım dedik. Sık sık etkinlik yapan bir kurum olmadığımız için biraz çekinerek başlasak da, sonuçta 10. yılımıza yakışır, muhteşem bir parti yapmayı başardık. Partimizi Think with Google ve BMW / Borusan Oto‘nun çok değerli destekleriyle gerçekleştirdik.


Aygül ve Yalçın Pembecioğlu, Bigumigu 10. Yıl Partisi, Aralık 2015

2015 boyunda yüzlerce kişiye eğitimlerimizde doğrudan, yüzbinlerce kişiye de Bigumigu.com üzerinden dijital olarak ulaştık. Tüm takipçilerimizle gerçek hayatta henüz tanışamasak da birçok yeni dostlar edindik, güzel bağlantılar kurduk, bu bağlantıların kurulmasına aracı olduk. 2016’da daha da çok kişiye, daha da fazla konuda ilham vermek ve hayallerini gerçekleştirme yollarında küçük bir ışık olmayı sürdürmeyi umuyoruz. Başta tüm ekibime olmak üzere dünyanın her yerindeki Bigumigu’culara çok teşekkür ederim!

Manşet görseli: Soldan sağa; Başak Erdemir, Yalçın Pembecioğlu, Mert Serim, İpek Altun, Aygül Pembecioğlu; Bigumigu 10. Yıl Partisi’nde.