Askeri alanda kullanılmak için geliştirilen dış iskelet teknolojisi, ağır işçilik gerektiren işlerde kolaylık ya da yaşlıların daha kolay hareket etmesi gibi çok daha anlamlı amaçlarla kullanım alanı genişleyen bir teknoloji oldu. Örneğin Samsung, yürüyüşü desteklemek amacıyla The Gait Enhancing Motivational System‘ı geliştirdi. Ford işçileri ve Panasonic işçileri bu tür dış iskeletleri kullanmaya başladı. Yaşlılar için tasarlanan Yves Béhar imzalı dış iskeletler de ses getirdi. Bu defa ise Harvard Üniversitesi’nde geliştirilmiş, kalça üzerine giyilen bir dış iskelet var karşımızda.
Yürüyüş ile koşu arasındaki geçişleri tespit edebilen algoritma
Robotik dış iskelet, Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering tarafından geliştirilmiş. Bu enstitü, Harvard Üniversitesi’nde sağlık, üretim, robotik, enerji ve sürdürülebilir mimarlık alanındaki uygulamalar için yeni biyo-ilhamlı malzemeler ve cihazlar geliştirmeye odaklanmış disiplinlerarası bir araştırma enstitüsü. Kullanıcılara dış mekanlarda ve doğal arazilerde hem yürüyüş hem de koşu için destek sağlayabilecek taşınabilir bir tasarım hazırlamışlar. Araştırmaya Harvard John A. Paulson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nun yanı sıra Nebraska Üniversitesi de destek vermiş. Bu sayede ekip, beli ve baldırları da saran tekstil bileşenlerinden yapılmış hafif bir dış iskelet yapmayı başarmış.
Sırtın alt tarafına denk gelen bir mobil ateşleme sistemi; dış iskeleti yürüme ve koşu için devreye sokuyor. Bu sistemin en önemli özelliklerinden biri de yürüyüş ile koşu arasındaki geçişleri tespit edebilen bir algoritma ile kontrol ediliyor olması.
Koşu bandı üzerinde yapılan iç mekan testleri, dış iskeletin harcanan eforu ortalama % 4 – % 9,3 oranında düşürdüğünü göstermiş. Araştırmayı yöneten Conor Walsh; cihazın yokuş yukarı yürürken, farklı koşu hızlarında ve dış mekan testlerinde de iyi performans gösterdiğini belirtiyor. 5 kg ağırlığındaki dış iskelet, ağırlığının% 90’ından fazlasını vücudun kütle merkezine yakın bir noktaya bindiriyor. Bu yaklaşım, kullanıcının hissettiği yükü ve hareket kısıtlamasını en aza indirgiyor.
Robotik iskelet aslında Amerikan ordusu tarafından kullanılmak üzere yeni teknolojiler üretmekle sorumlu DARPA’nın Warrior Web programı için geliştirilmiş. Walsh’a göre dış iskeletin sağladığı destek mütevazı seviyelerde olsa da portatif bir giyilebilir robotun tek tür faaliyetten daha fazlası için destek sağlayabildiğini göstermek açısından önemli. Çünkü bu sayede bu sistemler askeri alanla sınırlı kalmayacak, yaşamlarımızda her yerde kullanılmalarının önü açılacak.
Görsel: Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering