Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
YouTube Hollywood Yıldızını Öldürdü Mü?

YouTube Hollywood Yıldızını Öldürdü Mü?

Variety dergisi tarafından 13-18 yaş arasındaki ABD'li gençler üzerinde yapılmış anket sonuçları şaşırtıcı bulundu.

Ülkemizde konuyla ilgili bir araştırma yapılsa başlıktaki soruyu onaylayabileceğimiz bir tablo ortaya çıkabilir mi, sorusu bir kenarda dursun; cevap için ABD tarafından gelen bir anket sonucunu aktaralım.

Variety dergisinin yaptığı ankette, ABD’de yaşayan 13-18 yaş arasındaki 1500 katılımcıdan, yarısı en çok üyesi ve izlenme oranı bulunan YouTube yıldızlarından yarısı da Q skoru en yüksek ana akım yıldızlarından oluşan 20 ünlüyü değerlendirmeleri istenmiş. Bu 20 ismin belirlenmesinde Mart ayında, söz konusu olan Amerikalı kitle arasındaki popülerliği esas alınmış.

Katılımcıların bu isimlerin etkisini ulaşılabilirlik ve özgünlük gibi birkaç kriteri göz önünde bulundurarak değerlendirdiği anket sonucunda çıkan tablo, kimilerine göre oldukça şaşırtıcı. Zira ilk beşte yer alan bütün isimler YouTube yıldızlarından oluşuyor.

İlk üçe giren Smosh (26 yaşlarında olan Andrew Hecox ve Anthony Padilla adlı komik ikili), The Fine Bros (Benny ve Rafi adlı komik ikili) ve PewDiePie‘ın (İsveçli video oyuncusu Felix Arvid Ulf Kjellberg) skorlarının yakınlığı bir yana, listenin ilk 10’luk dilimine baktığımızda ana akımdan sadece Paul Walker, Jennifer Lawrence, Katy Perry ve Steve Carrell’ı görüyoruz. En düşük etki skorunun sahibi ise Leonardo DiCaprio.

Listenin ilk 10’luk dilimde yer alan diğer YouTube yıldızları KSI, Ryan Higa ve Shane Dawson‘ın kanallarına da isimlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Anketi yürüten ünlü odaklı marka stratejisti Jeetendr Sehdev, YouTube yıldızlarının özellikleriyle gençler üzerinde etki sahibi olması arasında daha yüksek bir korelasyon çıktığını belirtti. Bu yıldızlar daha akıllı ve güvenilir olarak değerlendirilerek daha sıradışı, bağlanılabilir (engaged) ve yakınlık kurulabilir bir izlenim bırakıyormuş. Çekicilik açısından ise iki grup arasındaki sonuçta pek bir fark çıkmamış.

Anket üzerine yapılan yorumlara bakıldığında YouTube yıldızlarının halka ilişkiler profesyonelleri tarafından yönetilmeyen, daha yakın ve özgün bulunan bir izlenim verdiği görülüyor. Daha risk alabilmeleri ve daha dobra bir espri anlayışına sahip olmaları da kitlenin takdir ettiği diğer tutumlar arasında yer alıyor.

Sehdev, YouTube yıldızlarının ana akıma geçerken bu özelliklerini korurken dikkatli davranmaları, Hollywood’un da yıldızlarını süslemeden bireyselliğe teşvik etmesi gibi tahmin edilebilir önerilerde bulunmuş.

Hollywood gençlerin bu eğiliminden çok da habersiz olmasa gerek, ki listede de en etkili ikinci ünlü olan Jennifer Lawrence özellikle burada belirtilmeye değer. Kendisi ve Chris Pratt ile ilgili çıkan bu yazı Hollywood’un bu eğilimi ne kadar içselleştirmeye başladığının/denediğinin bir örneği olarak yorumlanabilir.

Kaynak ve Haber Görseli: variety.com