Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın en son raporuna göre (UNEP) her yıl yaklaşık 931 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Bu sayı; evlerde, perakende satışta ve gıda endüstrisinde çöpe giden gıda miktarının toplamı. Üstelik dünyanın gıda kriziyle yüz yüze kaldığı bir dönemde, bu istatistik insanın içini acıtıyor. Son yıllarda gıda israfıyla mücadele eden ve gıda krizine çözüm öneren pek çok yaratıcı projeye şahit olmamızın nedeni de bu. ABD’li şirket Ryp Labs de ürünleri daha uzun süre taze tutmak için tasarlanmış gıda sınıfı bir etiket olan StixFresh‘le bu mücadeleye katılıyor.
Çıkartmaların kendileri de gıda sınıfı ve kompostlanabilir
Ryp Labs’ın çıkartmaları, gıdalara paketleme ya da saklama sürecinde uygulandıklarında, aşırı olgunlaşmayı veya bozulmayı yavaşlatarak iki kat daha uzun süre dayanmalarını sağlıyor.
Şirket araştırmaları sırasında gıdaların erken çürümesini tetikleyen hastalıkları belirlemiş. Bunun ardından buhar fazında gıdanın etrafında koruyucu bir tabaka oluşturan, bu sayede gıdanın çok hızlı olgunlaşmasını engelleyen, güvenli bir formülasyon yaratmayı başarmış. Bu formülasyon için şu anda patent bekliyor. Çıkartmalarının üretiminde yalnızca gıda sınıfı malzemeler kullanıldığının altını çiziyorlar. Bu sayede çıkartmalar aynı zamanda geri dönüştürülebilir, kompostlanabilir ve biyolojik olarak parçalanabilir yapıda.
Çıkartmalar, tedarik zinciri boyunca herhangi bir aşamada uygulanabiliyor. Ayrıca kullanıcıların kendi markalarını veya barkodlarını öne çıkarabilmeleri için özelleştirilebiliyorlar. Şu anda Ryp Labs avokado, nektarin ve turunçgillerde gıda israfını azaltmaya yardımcı olmak için perakendeciler, distribütörler ve yetiştiriciler ile iş birliği yapıyor. Şirket ayrıca böğürtlen ve üzüm gibi daha küçük meyveleri korumak için kaplara yerleştirilmek üzere poşetler ve düz tabakalar halinde sunulan Shelf Defence adlı bir ürün de yaratmış.
Şirket şu anda meyve ve sebzelere yönelik çözümler üretiyor. Daha sonra başka türde gıdalar için de bu tür çözümler geliştirmeyi hedefliyorlar.
Görsel: Ryp Labs