Ford Trucks’ın Türkiye’de geliştirdiği ve Ford Otosan Eskişehir İnönü fabrikasında ürettiği F-MAX, sahip olduğu teknik özelliklerle pek çok yenilik sunuyor. Dünya lansmanını Hannover’de Uluslararası Ticari Araç Fuarı’nda gerçekleştiren F-MAX bu fuarda Uluslararası Yılın Kamyonu ödülünü kazandı. Kamyon segmentinde aracın özellikleri hem filo sahibi hem de sürücü için farklı açılardan değer taşıyor. Ford Trucks tarafından bugüne kadar üretilmiş en büyük çekici olan Ford Trucks F-MAX, 2,5 metre genişliğindeki kabini ve kesintisiz zemin özelliğiyle adeta bir yaşam alanı sunuyor.
Ergonomik içi tasarım, aerodinamik dış tasarım gibi araç performansını ve sürüş deneyimini etkileyen özellikler ve yeni donanımlarla birçok açıdan kazandığı ödülün hakkını veriyor Ford Trucks F-MAX. Ödüllü çekicinin Happy People Project yaratıcı ajanslığında ve İstanbuldogz prodüksiyonuyla yayınlanan reklam filmi de kabin hacmine odaklanıyor ve alanın büyüklüğünü uç benzetmelerle yansıtıyor.
At gerçek at, motor gerçek motor
Birçok özelliği bulunan ve hem performans hem de tasarım açısından fark yaratan F-MAX’in kabin hacmine odaklanan film bir bakıma aracın diğer yönlerini dışarıda bırakıyor. Ancak kabin hacmine iyice odaklanıyor ve masalsı, gerçeküstü bir dille anlatılıyor ki filmi etkileyici hale getiren de bu. Görsel efekt olmadan gerçekten aracın içinden geçen canlılar ve araçlar izleyiciyi de şaşırtıyor.
Kayseri Nevşehir sınırındaki Çöl Göl’de çekimleri gerçekleşen filmin prodüksiyon tarafında ise oyuncu ve teknik ekip toplamda 113 kişiydi. Bu ekibin genişliği de göz önüne katılarak hem tüm çalışanlar ve oyuncular için ihtiyaçların karşılanabileceği bir set kurulmuş hem de hayvanların doğal ihtiyaçları göz önüne alınarak lojistik planlamalar gerçekleştirilmiş. 2 aylık ön hazırlık sürecinin sonrasında 4 gün süren çekimlerle tamamlanan F-MAX’in reklam filmi 60 kişilik set ve 53 uzman oyuncu ve dansçı ile çalışarak hayata geçti. Boğa sahnesi ise Madrid’e 3 saat uzaklıktaki bir çiftlikte bir veteriner ve 6 uzman boğa güreşçisi eşliğinde çekilmiş.
Reklam görselliği ile keyifli bir 4 dakika sunuyor. Aracın kabin hacmine odaklanmak diğer yıldız özelliklerin arka planda kalmasına neden olduğu söylenebilse de prodüksiyon ve hikaye açısından Türkiye’de pek görmediğimiz bir standart sunuyor.
Künye: