İnsan hep merak ediyor. Öncesini, sonrasını, yarını, uzayı, zamanı. Neredeyiz ve kimiz? Bunlarsa dilimizden düşürmediğimiz sorular. Hep baktık taşa, başkasına, kafamızı kaldırıp uzaya. Hayaller kurduk ve bir kısmını gerçekleştirdik. Anlamlandırdık ve düşündük. Eski Mısır’da, Antik Yunan’da, Kuzey Avrupa’da. Birbirinden habersiz insanlar düşündü, bu dediklerimizi yaptı. Yıllar geçti, Samanyolu ve uzay hala bir bilinmez ve keşfetme arzumuz da hala ışık hızında.
Fransız doğa fotoğrafçısı ve sinematograf Adrien Mauduit ise galaksiyi hem izliyor hem de onları güzel bir şekilde belgeliyor. Herkes gökyüzünü yazları çekerken sanatçı kışın fotoğraflamayı tercih ediyor. Bunun nedeni ise beklenmedik gökyüzü olaylarının da yaşanabiliyor oluşu. Kışları hava şartları Samanyolu’nun dünyamızdan görünüşünü etkiliyor.
Samanyolu’nun Kış Yüzü
Geçtiğimiz sonbahar Adrien Mauduit, Samanyolu’nun tüm kış macerasını kayıt altına aldı ve astro-lapse (hızlandırılmış astrofotoğrafçılığı) serisi “Galaxies”in ikinci videosunu yayınladı. Videonun kapsamlı çekimleri Fransa, İsviçre, İspanya, İzlanda, Danimarka ve Kanada’da gerçekleştirildi. Seri aynı zamanda sanatçı için kendi kendine bir meydan okuma. Sanatçı, Galaxies video serisi için yaptığı çekimlerde astrofotoğrafçılığının da limitlerini zorladığını belirtiyor. Sirius, Capella, Vega, Orion, Lambda Orionis nebula, Scutum (Kalkan Takımyıldızı), Kuğu Takımyıldızı ve daha nicesini insanı büyüleyecek şekilde kaydetmiş.
Günler kısaldığında ve karanlık giderek ışığı yuttuğunda, kuzey yarımkürede, gökyüzünde şaşırtıcı bir dönüşüm gerçekleşir. Samanyolu piste çağırır herkesi. Derler ki, soğuk kış günlerinde gökyüzünün bu dansına tanık olanlar hayatlarının sonuna kadar unutamaz. Sanmıyorum zaten tanık olanlar da unutmak istesin.
Görsel: Vimeo