Sheffield Üniversitesi ve Valladolid Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, kullanılmış ve atılmış Noel ağaçlarından elde edilen çam iğnelerinin çevre dostu kimyasallara dönüştürülebileceğini keşfettiler. ACS Sustainable Chemistry & Engineering’de yayınlanan araştırmaya göre çam iğneleri, çözücü olarak yalnızca suya ihtiyaç duyulan ve tarımda kullanılan koruyucular gibi katma değerli kimyasallar olarak değerlendirilebilir.
Tahminlere göre yalnızca İngiltere’de 6 ila 8 milyon canlı yılbaşı ağacı satılıyor ve bunların çoğu yeni yıl kutlamalarının ardından çöpe atılıyor. Her bir ağacın çöpte ayrışması metan dahil olmak üzere 16 kg sera gazı salınımına neden oluyor. Çam iğnelerini sürdürülebilir ürünlere dönüştürmek üzere bir süredir çalışmalar yürüten bilim insanları, daha önce çam iğnelerinden yenilenebilir plastik üretmeyi başarmıştı.
Bu kez çözücülerin ve ısının yardımıyla çam iğnelerinden, bazı tatlandırıcıların ve sirkenin de içinde bulunan bir tür biyoyağ üretilebileceği ortaya çıktı. Karbondioksit ve suyla yüksek sıcaklıkta reaksiyona giren çam iğnelerinin bir kısmı karbonat tozu olarak bilinen bir ürüne dönüştü. Sonraki aşamada koruyucu ve antibakteriyel özellikteki fomik aside dönüştürülebilen çam iğneleri, son foçevre dostu bir güç kaynağı olan hidrojen gibi yenilenebilir yakıtları depolamak ve taşımak için yakıt hücrelerinde kullanılabilir.
Yılbaşı ağaçlarının geri dönüşümü pek çok ülkede bir süredir tartışılan ve çeşitli çözümler üretilmeye çalışılan bir konu. ABD’de milli parklar geri dönüşümü teşvik etmek amacıyla bulundukları eyaletlerde yılbaşı ağaçlarını topluyor ve hatta bunu Central Park’taki gibi bir festivale dönüştürüyor.
Say fir-well to your holiday tree! 🌲 Wrap up your holiday season and say goodbye to your tree at Mulchfest. Join @NYCParks in the NYC holiday tradition of recycling your Christmas tree from now through January 26: https://t.co/QyWF1OXtPD pic.twitter.com/u7sGmgshpw
— Central Park (@CentralParkNYC) December 29, 2022
Görseller: Pexels, Twitter