Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yeni Nesil Ölçü Aleti: InstruMMents 01

Yeni Nesil Ölçü Aleti: InstruMMents 01

CES 2018'de tanıtılan InstruMMents 01; özel uygulamasıyla çalışarak eğrisel yüzeylerde bile kolaylıkla ölçü almanızı sağlayan bir ölçü aleti.

Cetvelle ölçüm yapmak kolay iş değil. Hele ki eğri yüzeylerde iş iyiden iyiye zorlaşıyor. Bu teknoloji çağında ölçüm işi hala 1800’lü yıllardan kalma teyp cetvelleri kullanıyor olmamız şaşırtıcı. İşte kendini “dünyanın ilk boyutlandırma aleti” olarak tanımlayan InstruMMent 01; ölçüm meselesinin zorluklarını yenmeye kararlı, teknolojinin pratikliğiyle eski usül ölçüm aletlerinin şaşmaz doğruluğunu br araya getiren bir ölçü aleti.

Indiegogo üzerindeki kampanyasında başarıyla fon toplayan ve yakın zamanda Londra’daki Selfridges mağazalarında satışa çıkan 01; endüstriyel tasarımcı Mladen Barbaric‘in şirketi InstruMMents tarafından geliştirilmiş. Barbaric’e göre günümüzün ölçüm cihazları çağın ihtiyaçları düşünülerek tasarlanmamış ve zamanın gerisinde kalan aletler. Bu ilhamla doğan 01 için ise ölçmenin ötesinde bir tanım yapıyor ve boyutlandırmaktan bahsediyor, hatta 01’in yaptığı işi alanı sayısallaştırmak olarak tanımlıyor.

Çok İşlevli Bir Ölçüm Aleti

CES 2018′de tanıtılan 01, kalem görünümünde, çok işlevli bir cihaz. Bir ucu ölçüm yapmanızı sağlayan tekerlekli başlıktan diğer ucu ise isteğinize bağlı olarak kalem, kurşun kalem ya da cep telefonu kaleminden oluşuyor. Ölçüm ucu yüzeyin üzerinde dolaştırıldığında, tekerlek dönerek bu gezintide katedilmiş mesafeyi 0.1 mm’lik aralıklarla kaydediyor. Tekerleğin ucundaki lazer ise görsel olarak ölçümün nerede başlayıp nerede sonlandığını anlamanızı kolaylaştırıyor. Cihaz mesafeyi ölçtükten sonra akıllı telefonlar üzerinde çalışan bir uygulamaya kaydediyor.

Bir ücretsiz daha hafif versiyonu, bir de aylık ücret ödeyerek alabildiğiniz daha kapsamlı versiyonu olan uygulama Android ve iPhone üzerinde çalışıyor. Cihaz Bluetooth ile bağlanarak ölçümleri yapıyor. Yani uygulama olmadan 01’i kullanmak mümkün olmuyor. Bunu bir dezavantaj olarak görmek mümkün tabii. İnsan telefonunun şarjı bitmişken bile ölçüm yapabilmeli sonuçta. Şarj demişken… 01’in pilleri şarj edilemiyor ama uzun ömürlü. 6 ay kadar dayanıyor, sonrasında yeni pil almanız gerekiyor.

ölçü aleti_01 instrumments dimensioning_bigumigu

Hayat Kolaylaştıran Özellikler

01; pek çok açıdan hayat kolaylaştıran bir alet; özellikle mimar, marangoz, mühendis ve tasarımcıların el altında bulundurmak isteyeceği bir cihaz. 0.1 mm kesinlikle ölçüm yapıyor, eğrisel yüzeyleri ve köşeleri bile kolayca ölçüyor, taşıması kolay, alınan ölçüleri saklaması ve paylaşması pratik. Tüm bunlar 01’in dünya çapında beğeni toplamasını açıklıyor. Üstelik 01; uygulama ile beraber kullanıldığında ölçü birimlerini anında çevirebilme, kontür çizebilme, harita üzerinde ölçeklendirme gibi hayat kolaylaştıracak özellikler sunuyor. Hatta cihazın lazer başlığını tanımladığınız aralıklarda yanıp sönecek şekilde programlayabiliyorsunuz. Bu anlamda sıradan cetvellerden farklılaşıyor.

01, her ne kadar tasarımcılar ve ölçü almanın hayati önem taşıdığı meslekler için özellikle tasarlanmış olsa da kullanım kolaylığı ve pratikliği farklı uygulama alanları ortaya çıkarmış. Barbaric’in eşinin ilk yaptığı çocuklarının boyunu aylık olarak ölçmek ve bunu sosyal medyada paylaşmak olmuş. Bunun yanı sıra 01’i hamile eşlerinin göbeğini düzenli olarak ölçmek gibi daha alışılmadık ölçümler için kullananlar da yaygın.

Instrumments 01, iyi bir fikre dayanıyor. Eğer gerçek hayattaki kullanımı da vadettiği kadar başarılıysa pek çok meslek grubu ve hobi meraklısı için vazgeçilmez bir cihaza dönüşebilir.

ölçü aleti_01 instrumments dimensioning_bigumigu8

 

ölçü aleti_01 instrumments dimensioning_bigumigu

ölçü aleti_01 instrumments dimensioning_bigumigu8

ölçü aleti_01 instrumments dimensioning_bigumigu8 ölçü aleti_01 instrumments dimensioning_bigumigu8

ölçü aleti_01 instrumments dimensioning_bigumigu8

Görsel: InstruMMents