Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yaşanmamış Anları Ailelere Geri Veren Fotoğraf Albümü

Yaşanmamış Anları Ailelere Geri Veren Fotoğraf Albümü

Pişik kremi Dermodex, çocuklarını bebek yaşta değil daha büyükken evlat edinmiş aileler için yarattığı özel fotoğraf albümleriyle onlara çocuklarının ilk yıllarında orada olma şansı verdi.

Evlat edinme, hele ki bebek değil de büyümüş bir çocuğu evlat edinme ülkemizde olduğu gibi Brezilya’da da çok yaygın bir durum değil. National Justice Council’den gelen istatistiklere göre Brezilya’da evlat edinilmeyi bekleyen çocukların %92’si 7 yaş üstü. Ancak evlat edinme başvurusu yapmış ailelerin sadece %9’u bu yaş ve üzeri çocuklara açık.  Yani insanlar evlat edinmeyi istemelerine rağmen, aile bekleyen çocukları sırf yaşı yüzünden istemeyebiliyor. Bu konuya dikkat çekmek amacıyla da pişik ve bebek bakım kremi Dermodex için Brezilya Ulusal Evlat Edinme Günü olan 25 Mayıs’ta sıra dışı bir kampanyaya imza atıldı.

Çocuk sahibi olmak isteyen ailelerin, o çocukla bebekliğinden beri beraber olmayı istemeleri, çocuğun kendini bildiğinden beri onlarla olmasını dilemeleri ve hep birlikte, bir aile gibi en başından o düzeni kurmayı istemeleri çok da anlaşılmayacak bir istek değil belki de. BETC São Paulo tarafından yaratılan proje ise daha geç yaşta aralarına katılan bir çocukla da güçlü bağlar kurulabileceğini, gerçek bir aile olunabileceğini, kendi hatıralarını yaratabileceklerini hatırlatmayı amaçlıyor.

Bunun için de 3 Brezilyalı aile ile sosyal bir deney yapılıyor: Ester ve Moacir, Cacalo ve Zé Antônio, Malu ve Joachim. Bu çiftler çocuklarını bebekken değil, sonrasında evlat edinmiş aileler. Dolayısıyla çocuklarının bebekliğine dair ortak anıları, fotoğrafları, doğduğu günden kalan hatıraları yok. The UnPhotographed Album / O Álbum Nunca Fotografado (Fotoğrafı Çekilmemiş Albüm) isimli proje ise bu ailelere o sahip olmadıkları fotoğrafları geri vermeyi; çocuklarının bebekliğine, ilk günlerine, onların göremediği o anlara ait kareler sunmayı hedefleyen bir proje. Zira o anlar beraber yaşanmamış olsa da, bir yerlerde, bir zamanlar yaşanmış anlar.

Özel Anlara Dair Gerçekçi Çizimler

Aylar süren detaylı araştırmalarda, ailelerin evlat edinmeden önceki geçmişleri incelenmiş, çiftlerle sohbetler edilmiş. Böylece ailenin, çocuğun hayatındaki hangi anları ve hikayeleri beraber yaşamış olmayı isteyebilecekleri ortaya çıkarılmış. Sonrasında da Studio Ícone ile yapılan iş birliği sayesinde gerçekçi çizimlerden oluşan özel üretim fotoğraf albümleri yaratılmış.  Böylece ebeveynler ilk kez çocuklarının ilk yıllarında ve o zamanlardaki özel günlerinde, çocukları hayatlarına katılmadan önceki kilometre taşlarında kendilerini de onun yanında görme şansı bulmuş: Bez değiştirmeler, ilk adımlar, doğum günleri, düğünler, bahçede oynanan oyunlar… Tüm bu karelerde aileler başından beri çocuklarıyla birlikte.

evlat edinme_dermodex_betc sao paolo_brezilya_bigumigu_6 evlat edinme_dermodex_betc sao paolo_brezilya_bigumigu_6 evlat edinme_dermodex_betc sao paolo_brezilya_bigumigu_ evlat edinme_dermodex_betc sao paolo_brezilya_bigumigu_

Projeye katılan ailelerin mutluluğu filmde görülebiliyor. Sabrina’yı 7 yaşında, Ketelyn’i ise 11 yaşında evlat edinen Esther ve Moacir çifti mesela, düğün günlerinde kızlarını nedime olarak görmeyi istemiş. Albümlerinde ise tam olarak bu anı görme şansı bulmuşlar. Ciddi bir görme bozukluğuyla doğan Matheus’u görür görmez ona aşık olan ve onu 7 yaşındayken evlat edinen Cacalo ve Zé, albümün yıllardır akıllarında olan düşünceye yanıt verdiğini belirtirken, Matheus’la yaşamış olabilecekleri her şeyi karşılarında görmekten duydukları mutluluğu saklamıyor. 6, 4 ve 3 yaşındaki üç kız kardeşi evlat edinen Malu ve Joachim ise sahip olmadıkları tüm anların, bu albümde olduğunu söylüyor.

Bu anlamda proje, bu ailelere verilebilecek özel bir hediye aslında. Yaşanamamış anları ve kaçırılmış hatıraları, ailelere ve çocuklara yaratılan fotoğraflar aracılığıyla geri veriyor. Filmin mesajı da “aile” olma hissine dair güçlü bir mesaj: “Onlar zaten aileydiler. Sadece henüz tanışmamışlardı.”

Dermodex’in sosyal medya kanallarında yayına giren film; insanları bu hikayelerden ilham alarak yeni aileler kurmaya, yeni olasılıklara kendilerini açmaya davet ediyor. Sonuçta, 7 yaşında bir çocuk evlat edinildiğinde bebekliğini beraber geçirmemiş olunabilir ama bu, yine de bir aile olunamayacağı anlamına gelmiyor.

Künye:

Reklamveren: Reckitt Benckiser
Ürün: Dermodex
Reklam Ajansı: BETC São Paulo
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Erh Ray
Yönetici Yaratıcı Yönetmen: Rodolfo Barreto
Yaratıcı Yönetmen: Daniel Schiavon
Yaratıcı Ekip: Rodolfo Barreto, Daniel Schiavon, Americo Vizer, Chico Lucas, Fillipe Abreu, Pedro Rosas, José Pedro Bortolini, Michel Morem, Gabriel Marcondes, Savio Hatherly
Marka Yönetimi: Daniela Keller, Luana Gregorio
İletişim / Halkla İlişkiler: Camila Nakagawa
Strateji: Utymo Oliveira
Kanal: Carlinha Gagliardi, Felippe Sobrinho, Artur Martins
Yapım: Mariane Goebel, Ana Lucia Marques, Tiago Hasegawa
Grafik Yapım: Gilmar Mendes, Renata Germani, Juliana Arantes, Carlos Valeriano, Plínio Junior
Yapım Şirketi: Trator Filmes
Yönetmen: Claudio Cinelli
Ses Yapım: Jamute
Müşteri Onayı: Alan Kirszenwurcel, Fernanda Inoguti, Márcio Aguiar
Çizim: Estúdio Ícone
Baskı: Gráfica P+E

Görsel: YouTube