Kuala Lumpurlu mimar ve sanatçı Jun Ong, Malezya’nın Butterworth kentindeki inşaat halindeki 5 katlı bir binanın içine tüm katları kullanıp, katlar arası beton blokları bir hayalet gibi önemsemeyen, yıldız formunda ışıklı bir yerleştirme kurdu.
Gri binanın beton katlarını delip geçiyor ya da beton tarafından sınırlanmıyor hissi yaratan, LED ışıklarla parlayan bu yıldız 3 boyutlu ve 12 yüzeyli illüzyonu yaratmayı başarmış. Yerleştirmenin yapımında 500 metre çelik ve LED şeritler kullanılmış. LED’leri taşıyıp, yıldız formunu oluşturan çelik kablolar sadece gösterinin merkezindeki binaya tutturulmamış, çevre binalar, yer seviyesi de yerleştirmenin son halinin sağlanması için kullanılmış.
Soyut düzenleme ve yerleştirmenin ruhu, uzay programında ani voltaj yükselmelerine verilen isimle “Glitch” (Arıza) mevhumuna dayanıyor. “Arıza”, yerleştirmede hem sembolik olarak hem de yaratılan illüzyon sayesinde fiziksel olarak kendini gösteriyor.
12 yüzlü yıldız neredeyse bir arıza olarak ortaya çıkıyor ve çevreyle yarattığı kontrastla burada bulunmamalı hissi veriyor. Mega yapının kalbine gömülü gerçeküstü haliyle “Yıldız”, eskiden önemli bir liman kenti olan Butterworth’ün zamanındaki steril halinin bugüne taşınıp somutlaştırılmasını simgeleyen bugünün bir arızası.
Yerleştirmeye önce uzaktan bakıp, illüzyona kendinizi bıraktıktan sonra; yavaş yavaş yaklaşıp, yerleştirmenin bulunduğu mega yapıyı kat kat gezmek yaşanacak tecrübeyi derinleştirip, “arıza”nın ruhunu yakalamanızı kolaylaştırabilir.
Küratörlüğünü Hin Bus Deport Art Center’dan Eeyan Chuah and Gabija Grusaite’nin yaptığı “Yıldız”, Urban Xchange Festivalinin bir parçası olarak sergilenmiş.
Görsel; ronaldas buozis, allisamazing, jun ong