Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Yaban Hayatını Otomat Sanatıyla Canlandırmak

Yaban Hayatını Otomat Sanatıyla Canlandırmak

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi için yaratılan tanıtım filminde, Carl Sagan'ın iklim değişikliğiyle ilgili konuşması ekosistemi temsil eden bir otomata dönüşüyor.

Dünyada automato olarak bilinen otomat sanatı, eski oyuncaklarda ve robotlarda da kullanılan mekanik düzeneklere dayanıyor. Hatta Leonardo da Vinci de halat ve makara sistemini kullanarak insansı bir otomat tasarlamış. Bu sanat, 2020 yılında UNESCO Kültürel Mirası Listesi’ne de girdi ve çağdaş sanatçılar arasında popülerleşmeye başladı. Günümüz sanatçılarının bu alanda neler yaptığını görmek isterseniz şuraya göz atabilirsiniz. Dünyanın en geniş kapsamlı kurumsal sürdürülebilirlik programı olan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (United Nations Global Compact) için hazırlanan yeni bir tanıtım filminde de bu sanatın büyüsünden faydalanılmış.

40 yıl önce acildi, şimdi olağanüstü derecede acil

“Carl Sagan’s Message” isimli reklam filminde yer verilen ses, zamanının çok ötesini görebilen bilim insanı ve kozmolog Carl Sagan’ın yaklaşık 40 yıl önce yaptığı konuşmasından alınmış. Sagan, 1985’te ABD kongresinde yaptığı bu konuşmada küresel ısınmanın tehlikelerine karşı uyarılarda bulunmuş ve büyük ses getirmişti. Sagan, dünyayı fosil yakıtlardan kurtarmak ve gezegeni gelecek nesiller için korumak adına mücadele etmekten hiç vazgeçmedi.

Film, Brezilyalı yapım şirketi Boiler Filmes ve reklam ajansı AlmapBBDO iş birliğiyle yaratılmış. Sagan’ın sözlerine yabani hayvanların otomatları eşlik ediyor. Hatta otomatlarla ses kaydı bir ekosistem gibi birbirine bağlı çalışıyor. Minik otomatların her biri aslında daha büyük bir otomatın parçası ve bu yolla tüm canlı varlıkların bağlantısını vurgulayan bir metafor taşıyor. Kanguru, fil, geyik ve daha nice hayvanı temsil eden otomatların tamamı sanatçı Pablo Lavezzari’nin imzasını taşıyor.

Yaklaşık iki dakika süren filmde, Sagan’ın açıklamaları arasında şu ifadeler yer alıyor: “Son derece aptalca bir şey yapıyoruz… Sera gazlarının yoğunluğu artıyor. Bir derecelik sıcaklık değişimi, dünya çapında yaygın bir acı ve kıtlık oluşturmak için yeterlidir.” Filmin finali, “40 yıl önce acildi, şimdi olağanüstü/hayati derecede acil” mesajıyla kapanıyor.

Karl Sagan’ın 1985’te iklim değişikliği üzerine yaptığı açıklamaların tamamını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz:

Künye:

Prodüksiyon: Boiler Filmes
Reklam Ajansı: AlmapBBDO
Müşteri: United Nations Global Compact – Brezilya
Yaratıcı: Dulcidio Caldeira, Pernil
Yönetmen: Dulcidio Caldeira
Atomat Sanatçısı: Pablo Lavezzari
Efektler: César Utimura
Post prodüksiyon: Flow SFX
Grading: Acauan Pastore
DoP: Fê Oliveira
Sanat Yönetmeni: Erica Betbeder
Sanat Yönetmeni 1. Asistanı: Bruno Roberti
Müzik: “Where the land meets the sea” Amulets – Lisans: Artlist
Ses: A9 Estúdio
Yapımcı: Juliana Martellotta
Müşteri Direktörü: Larissa Perrotta
Prodüksiyon Müdürü: Ju Sigolo

Görsel: Vimeo