Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Wolfram’ın Görsel Tanımlayabilen İnternet Sitesi: Imageidentify

Wolfram’ın Görsel Tanımlayabilen İnternet Sitesi: Imageidentify

Wolfram görselin ne olduğu sorusunu basitçe cevaplayan görsel tanımlama sitesini kullanıma açtı.

Her şey programlanabilir ve cevaplanabilir idealinin savunucusu Stephen Wolfram, son olarak eklediğiniz görselde bulunanları saniyeler içerisinde tanımlayabilen bir internet sitesi işlevi oluşturdu.

Imageidentify görselin ne içerdiğiyle ilgili arama motoru hizmeti vermekten çok basitçe görselin ne olduğu olgusuna cevap veriyor. İnternet sitesinin özellikle çok fazla sayıda görseli neleri içerdiğine göre gruplayabilmek için fayda sağlayacağını düşünen Wolfram, yapılan tahminlerin her zaman tutmadığını da belirtiyor; fakat bu keyfini bozmuyor. Tersine yapılan hataların da ne kadar insani olduğunu düşünerek bunun internet sitesinin etkileyici tarafı olduğunu söylüyor.

Görselleri içerdiklerine göre gruplamak amacıyla görüntü tanımlama teknolojisini One Drive (Microsoft) ve Flickr (Yahoo) halihazırda kullanırken Firefly (Amazon) ve Googles (Google) uygulamalarının da varlığı akıllara geldi.


Görselin haberi

Yaklaşık 10.000 kadar yaygın nesneyi tanımlayabilen Imageidentify ise belli kişileri, sanat eserleri ve günlük nesneler altında tanımlanmayanları ise henüz tespit edemiyor veya farklı sonuçlar verebiliyor.

Kimilerini tatmin etmeyen tanınmış kişileri/eserleri sadece “kişi”/”eser” olarak tanımlaması dışında insan kılığındaki hayvan gibi karışık temsiller içeren görsellerde de eğlendirici sonuçlar veren internet sitesinde birkaç manşet görselimizi denedik.

Özellikle en kötü “artifact” sonucunu beklerken tamamen bambaşka bir tablo veren birkaç illüstrasyonlu başlık görselimiz için sonuçlar şöyleydi;


Görselin haberi

Her bir görsel denemenizle teknolojinin daha tutarlı sonuç vermesine katkıda bulunabiliyorsunuz ve tam da bu nedenle sistemin eklediğiniz görseli saklı tuttuğunu da hatırlamakta fayda var.

İnternet sitesine yüklediğiniz görselin sonucunu başkalarıyla link üzerinden paylaşabilme özelliğiyse Wolfram’ın One Drive gibilerine fark yarattığı bir detay olarak öne çıkmış.

Kaynak
Manşet görseli internet sitesinden alınmıştır.