Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Where Do Pioneering Ideas Come From? [Kristal Elma 2014]

Where Do Pioneering Ideas Come From? [Kristal Elma 2014]

JWT Asya Pasifik Yaratıcı Konsey Başkanı Lo Sheung Yan (Mayan) gelişmekte olan pazarlarda öncü olmanın yollarından bahsetti.

Öncü fikre sahip olmak günümüzde bir şeylerde ilk olmak demek değil.  Önemli olan teknolojiyi günlük hayatla ne kadar alakalı veya uyumlu hale getirmeniz. Çin’e ilk altın Clio ve Grand Prix ödüllerini kazandıran reklamcı Mayan, bu söylemle başlayıp öncü olmanın birkaç yüz yıl içinde değişen anlamlarını gösterdi. 

Söylemine yönelik gösterdiği örnek ise JWT Brazil’in dijital haritalarda ve arama motorlarında yer almayan gecekondu mahallesi Favelas’ı dijtale kazandırma ve tanıtma projesi “Ta No Mapa!” oldu.

Ardından başka bir gecekondu mahallesi örneği üzerinden, bu seferki Hindistan’dan Dharavi, gitti. Bu da mahalleyi tanıtan bir site açmanın bölgeye nasıl turist çekmeye başardığına dairdi. 

Bu örneklerdeki kişileri meraklı, cesur, becerikli ve iş birlikçi olarak tanımlayan Mayan, reklam ve iletişim piyasasında öncü fikri yakalamak için iki tavsiyede bulunuyor.

1- Etrafa bak: Etrafta pek çok şey var ve önemli olan neye odaklanacağını bilmek, burada da güçlü ve güçsüz yanları anlamak kritik nokta.

2- Odaklan: Dünyanın en havalı oyununu, teknolojisini yaratma gibi motivasyonlarla  beklentini doğrudan teknoloji üzerine kurmak yerine onun sana yardım eden bir aracı olduğunu unutma. 

Devamında da öncü fikri yakalarken alttaki üç soruyu sormanın öneminden bahsediyor ve aynı zamanda bu sorulara cevap niteliğindeki öncü fikirlere.

1- İnsanlar gerçekten neyi ihtiyaç duyuyor, istiyor, arzuluyor? Bu soruya karşı öncü bir fikir olarak Mayan JWT New York’un “The Diamond Right Hand Ring” örneğini gösterdi.

2- Markanın amacı nedir? Kit Kat’ın Japoncada “Kittu Katsu” yani “iyi şanslar” anlamına gelmesini Japon pazarında kullanması bu anlamda öncü bir örnek. 

3- Yeni ilişki (biçimi) ne olabilir? Burada da Vodafone’un Mısır’da uyguladığı Fakka kampanyası örnekti. Bu da büfelerde yaşanan para üstü sorununa çözüm olan mikro kart uygulaması. 

Soru seti bununla bitmedi. Mayan’a göre “insanlar hayatlarında neyi kaçırıyor” sorusu kıymetli. Cevapları yakalayıp insanların zayıf noktalarını kontrol etmesine imkan vermek öncü fikrin yapı taşı.

Bunun için şu basit sorulara odaklanmak gerek;

1- Teknoloji insanlara zayıflıklarına karşı kendilerini korumaya yardım edebilir mi? Singapur’dan The Guardian Angel Mayan’a göre bu anlamda öncü bir iş. 

2- Markanız size nasıl yardımcı olabilir? Çin’de Gome Electronics için uygulanmış Love Delibery Box işi burada karşımıza çıkıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=GHZkTBeIMt0
3- Farklı bir şekilde nasıl yapabiliriz? Bu soruyu karşılayan iş olarak da Mayan, Android KitKat iş birliğini öne sürdü.

Bu üç soruya cevap olabilmek öncü çözümlere imza atmak için çok kıymetli. En önemlisi ise bunların kalıcı olması.