2009’dan beri düzenlenen Web Summit, teknoloji ve girişimcilik dünyasını bir araya getiren önemli etkinlikler arasında yer alıyor. Girişimlerden devlet yöneticilerine, YouTube yıldızlarına kadar uzanan konuşmacılarıyla 4 gün boyunca Lizbon’da teknolojideki son yenilikler konuşuluyor. 6 Kasım akşamı yapılan ve 15.000 kişinin katılımıyla gerçekleşen açılış gecesiyle başlayan Web Summit’te dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking konuşma yaptı.
Bu yıl 170’ten fazla ülkeden 60.000 kişinin katılımıyla gerçekleşecek olan Web Summit‘in kurucusu Paddy Cosgrave’in sunumuyla başlayan açılış akşamı sözün Feedzai‘ın kurucusu Nuno Sebastião’ya bırakılmasıyla devam etti. Yapay zeka ve makine öğrenme alanında çalışan şirketinin gelişmelerinden sonra ise sözü özel konukları fizikçi Stephen Hawking’e bıraktı.
Yapay zeka ve insanın geleceği
Hawking, zihnimizin yapay zeka ile buluştuktan sonra neler başabileceğimizi tahmin etmenin mümkün olmadığını söyledi. Yeni teknolojik devrimler sayesinde endüstriyelleşmenin doğaya ve Dünya’ya verdiği zararı onarabileceğimizin altını çizdi. Nihai amaç olarak ise hastalığı ve yoksulluğu ortadan kaldırmayı belirleyen Hawking, bu hamleden sonra hayatımızın kökten değişeceğini düşünüyor.
Yapay zeka ve makine öğrenme alanındaki gelişmelere oldukça olumlu yaklaşan fizikçi, bu teknolojilerin insanlığın yararına kullanılacağına inanıyor. Robotlar ve insanlar bir arada uyum içerisinde yaşayacak. Oluşabilecek sorunları ise kaliteli tespit, deney ve oluşabilecek tüm ihtimaller üzerine çalışarak çözülecek. Ayrıca Stephen Hawking, konuşmasını dinleyen salondaki bazı kişilerin bu çözüm veya yanıtlara sahip olduğunu düşündüğünü söyledi.
Gelecek nesiller için hepimizin üzerine düşen bir rol var ve yapay zekanın gelişimini sadece bir fırsattan ibaret değil. Hawking, kararlılık ve bilimsel çalışmaların desteğiyle bu alanın tam kapasiteye ulaşacağından ve insanlığı bir adım sonraki basamağa sıçrayacağından oldukça emin. Bu noktaya gelirken ise yapay zekanın nasıl olması gerektiği gibi teorik tartışmaların ötesine geçip bu dünya düzeninin nasıl çalışacağına odaklanmalıyız. Büyük düşünmenin, beklenenin ve kabul edilenin sınırlarını zorlayıp insanlığın potansiyelinin sınırlarını zorlamalıyız. Şu anda insanlığın cesur yeni dünyanın eşiğinde durduğunu dile getirerek de sözlerini tamamladı.
Görsel: Web Summit