iGOA‘yı hatırlarsınız, Hint Kumaşı‘nda ajans incelemesi kısmında incelemiş, kendilerine hayran kalmıştık.
Yeni projeleri “VOB nedir?“i pazartesi hayata geçirdiler.
Proje deli işi demek istiyorum. Siteye baktığınızda ne kadar çok emek verildiğini göreceksiniz. Projenin üretim süresi yaklaşık 2 ay sürmüş.
Projenin reklam filmi Alametifarika‘ya ait (Sertab Erener – Serdar Erener anlamışsınızdır olayı). Reklam filminin kahramanı Sertab Erener. Sertab’ı görmek güzel, reklamı görmek konusunda çekimserim 🙂
Reklam filmi:
Projeyi ve reklamı ilk gördüğümde, birbirinden çok farklı olduklarından “nasıl bu yola gittiniz?” oldum.
Bundan sonrasını iGOA’nın ağzından dinleyin bakalım :))
ATL reklamlarının tek amacı IMKB kadar büyük bir borsanın adını kimsenin bilmiyor olması nedeniyle VOB isminin kafalara çakılması üzerine kurgulanmıştı, iGOA olarak bizden istenen ise bir video ile VOB’un ne olduğunun anlatılmasıydı. Dolayısı ile biz de buna en uygun olacak çözümü bulmak üzere yola çıktık ve TVC’den ayrıldık.
VOB coğunluk için bir bilinmez olduğundan ve aslında cok parası olanların (gerçek potansiyel müşterilerin) zaten VOB’u bilip dinlemeyeceği, parası olmayanların da zaten hayatta dinlemeyecekleri bir konu oldugundan hedefimiz bu sıkıcı konuyu anlatmak icin her kesimden insanın ilgisini çekebilecek anlattiğımızı sonuna kadar dinletecek bir şeyler yapabilmekti. Kimse kuru kuruya “emtia”, “nemalandirmak”, “kaldirac etkisi”, “takasbank” gibi kelimeleri dinlemezdi… Hedef kitle bu kadar büyük seçilince uygulamanın basitleştirilmesi kaçınılmaz oldu. Ancak internetin hakkını vermek için de işin bir şekilde interaktivite yaratması ve bu şekilde akılda kalıcılığını arttırması gerekiyordu. Bu sebeple karışık bir animasyon tekniği kullandık.
Hem stop motion, hem çizgi hem de flash animasyonu aynı anda kullandığımız bir teknik geliştirdik. Her şey niye eller üzerinden gidiyor diye sorarsak oradaki niyetimiz aslında uzatılmış bir etkileşim yaratmaktı. Kullanıcı zengin bir internet deneyimi için mousu ile, web camı ile mikrofonu ile bir uygulamayla etkileşime geçebilir. VOB animasyonlarında böyle bir şey yok zira hedef kilte internet savvy üniversite öğrencilerinden oluşmuyor… Biz orada aslında çoktan beri insanların elleri boyayıp ya da gölgelerini kullanarak yaptığı türden oyunları bir araya getirip arka arkaya dizdik ve bunları bilgisayar teknikleriyle geliştirdik.
Bunu seyreden herkes kendi elleriyle benzer hareketleri yapabilir, yenilerini bulabilir, amacimiz buradaki el hareketlerini aslinda kendi başlarına denemeleriydi. Bu şekilde farklı bir interaktivite yaratmaya çalıştık. Aslında burada biz bir örnek gösterdik ve kullanıcıların kendi elleriyle farklı bir iletişime geçmesini sıkıldığında elleriyle boyle bir oyun oynayabiliyor olmasını istedik.
Müşteriyi ikna konusunda hiç zorlanmadık. İlk animasyon örneğini ve site tasarımını tamamlayıp sunuma giderken elimizdekinden çok emindik ve müşteri de doğrudan bütün çalışmayı kabul etti. Çünkü yukarıda da dediğimiz gibi hedef kitle çok büyüktü ve bulduğumuz yol, bu kitlenin tamamına ulaşabiliyordu, dolayısıyla sunum sırasında, sunumda bulunan herkesi aynı oranda etkiledi.
Konsept onayı sonrası toplamda 21 günde yaptık… Bunun öncesinde voiceover metni ve onayı için de bir 20 gün geçirdik. Tüm iş toplam 2 ayda bitti…