Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ve Sony PlayStation 4 Dedi!

Ve Sony PlayStation 4 Dedi!

PS4 geliştiricilere açıklığı, sosyal entegrasyonu ve Cloud uygulamaları ile de sektöre yön vermeyi hedefliyor.

7 yıl aradan sonra Sony yeni konsolunun hangi vizyona sahip olacağını ve nasıl özelliklerle geleceğini açıkladı. Dikkat ederseniz, yeni konsolu tanıttı demiyorum, çünkü yapılan sunumda PS4’ün kendisi yoktu. PS4’ün donanımı ve beraberinde getirdiği yeni oyunlar bu yazının konusu değil, sunduğu yeni imkanlar ve etkileşim şekilleri bizim asıl konumuz.

2006 yılında konsolların gücünü canavar grafikli ve büyük prodüksiyonlu oyunlar sağlardı. 2013 yılında yeni PS4 hem Nintendo ve Microsoft’un konsoları ile, hem de iOS ve Android’in mobil oyun dünyası ile rekabet etmek zorunda. Bu yüzden PS4 geliştiricilerin ilgisine ve küçük / büyük bütün oyunlara ihtiyaç duyuyor. Bu şartların farkındalar ve buna göre bir strateji ile PS4’ü oluşturmuşlar.

PS4’ün baş sistem mühendisi Mark Cerny’nin açıklamalarına göre PS4
“geliştiriciler tarafından, geliştiriciler için hazırlanmış” bir oyun
konsolu olacak. PS4 için oyun geliştireceklere sunulan imkanlar ise zengin. Kinect’e cevap olarak derinlik ve hareketleri net şekilde algılayan bir stereo kamera sistemi mevcut. PS4’ün yeni kumandası Dual Shock 4 ise üzerinde bir TouchPad ve Share butonu içeriyor. Share butonunun, oynanmakta olan oyunu kesintisiz ve anında sosyal ağlar üzerinde paylaşma imkanı sunması planlanıyor, oyunun akışı kesilmeden video kaydedilecek, encode edilecek ve sosyal ağa aktarılacak.

Sony, geçen yıl cloud oyun sağlayıcısı Gaikai’yi 380 milyon dolar değeriyle satın almıştı, sessizlik sonrası bir fırtına bekliyorduk. Mike Cerny, sahneyi Gaikai’nin CEO’su Dave Perry’ye bıraktı. Dave Perry, Gaikai’nin sağladığı bütün imkanları PS4’e entegre hale getirdiklerini, ayrıca Facebook ve UStream ile anlaşarak farklı bir sosyal iletişim ağı yaratmayı hedeflediklerini söyledi. Yine Gaikai sayesinde PS4 üzerindeki oyunları ‘diğer ekranlarda’ oynamak mümkün olacak. Mobil cihazlar ve tabletler üzerinde AAA oyunları oynama imkanı demektir bu.

PS4’ün geliştiricilere açık yapısı, Gaikai’nin sosyal ağlarda sunacağı cloud streaming teknolojisi ile, oyuncularının birbirlerinin oyunlarına sosyal ağ üzerinden dahil olduğu, birbirlerine oyun sırasında tavsiye verdikleri, eşya paylaştıkları, evden çıkarken oyunu dondurup, mobil cihazdan paylaştıkları bir gelecek vaad ediyor Sony.