Kağıttan festival çadırı, bisiklet kaskı, fotoğraf makinası, tabure ve hatta yatak yapılabildiğine daha önce şahit olduk. Bu örnekler kağıdın umduğumuzdan daha güçlü bir malzeme olduğunu çoktan kanıtladı. Kağıt söz konusu olunca, burada sıraladığım örneklerin çoğunda olduğu gibi geri dönüşüm de işin içine giriyor. Rus tasarımcı Vadim Kibardin de sürdürülebilir bir mobilya koleksiyonu üretebilmek adına malzeme olarak kağıdı seçenlerden.
Her bir parça eşsiz
Vadim Kibardin, bu haberde gördüğünüz mobilyaları, atık kartonlardan elleriyle yapıyor. Dolayısıyla her biri üzerinde çok uzun süre mesai harcaması gerekiyor. Örneğin yukarıdaki gibi bir koltuğu tamamlaması yaklaşık 5.110 saat sürebiliyor. Kalıp kullanılmadığı ve elle yapıldıkları için her bir parça eşsiz. Parçaların bazıların oluklu mukavva, bazılarında ise yiyecek içecek ambalajlarının kartonlarını kullandığı görülüyor. Kibardin, karantina döneminde de üretim yapmaya tam gaz devam ediyor.
Çevre duyarlılığı ve sürdürülebilirlik son yıllarda trend oldu ama Kibardin bu tasarım anlayışını 25 yılı aşkın bir süredir uyguluyor. Şimdiye kadar 2000 poundluk (907,18 kg) kartonu geri dönüştürmüş. Bu da 17 ağacın hayatını kurtarmaya eşdeğer. 17 ağaç her yıl 250 pound (113,39 kg) karbondioksit emiyor. COVID-19 salgınıyla birlikte çevre konusunda da tüm dünya büyük bir ders aldı – en azından öyle umuluyor. Bu alınan derse bakarsak, tasarımın geleceğinin sürdürülebilir yapı malzemelerinde olduğu görülüyor.
Vadim Kibardin’in çalışmalarını internet sitesi, Facebook sayfası ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca Kibardin’in yaptığı çember şeklindeki masa saati The Only Clock’a da buradan göz atabilirsiniz.
Görsel: Instagram