Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Uyuşturucu Bağımlısı Bir Gencin Gözünden Yaşamı

Uyuşturucu Bağımlısı Bir Gencin Gözünden Yaşamı

"Hey Charlie" opioid tabanlı uyuşturucu bağımlılığı konusunda genç bir yönetmen tarafından çekilmiş, güçlü bir farkındalık filmi.

Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı konusunda çalışan sosyal sorumluluk kuruluşu Christopher D. Smithers Foundation, opioid bağımlılığı konusunda etkileyici bir filmle karşımızda. Bu bağımlılıkla boğuşan gençler konusunda farkındalık sağlamayı amaçlayan ve ailelere tıbbi yardım aramaları konusunda yol gösteren film; güçlü anlatım diliyle dikkat çekiyor.

Opioidler, haşhaştan elde edilen uyuşturucuların genel ismi. Morfin, eroin ve kokain gibi uyuşturucuları kapsıyor. Kuruluşun filmi de bu bağımlılığın genç bir insanın hayatını nasıl değiştirdiğini, hatta sonlandırdığını ele alıyor. “Hey Charlie” ismini taşıyan 4 dakikalık kısa film, The Christopher D. Smithers Foundation ve Columbia University Medical Center iş birliğiyle gerçekleştirilmiş. Film boyunca, 17 yaşındaki bir gencin yıldız bir sporcuyken bağımlılık döngüsü içerisindeki dönüşümünü izliyoruz.

#StopTheSpiral (Döngüyü durdur) etiketiyle ve aynı çatı altındaki bir kampanyayla desteklenen film; ana kahramanın bakış açısından çekilmiş. Film boyunca, gencin çocukluğundan gençliğine önemli anları onun gözünden görüyoruz. Çocukluk, ilk gençlik, aşk derken… Tatlı tatlı başlayan mutluluk anları, Charlie’nin opioid haplarıyla tanışmasıyla giderek bir kabusa dönüyor. İyi notlar alan, başarılı bir öğrenci ve sporcu olan gencin uyuşturucu bağımlılığıyla boğuştuğu ve giderek daha güçlü uyuşturuculara yönelişini gördüğümüz anlar; hızlanan tempo ve değişen müzik ile birlikte seyredeni sarsacak bir etki bırakıyor.

Filmin başında Charlie’nin annesinin havada döndürdüğü Charlie’ye gülerek söylediği sözlerini duyuyoruz: “Charlie, sakın bırakma.” Filmin sonuna geldiğimizde ise benzer sözleri tekrar duyuyoruz. Film boyunca alarmı 7 olduğunda uyanan Charlie, o sabah uyanmıyor. Çalan saatle birlikte film karanlığa ve geçmişten görüntülere düşüyor. Bu sefer Charlie’yi dışarıdan gözle gördüğümüz mutlu görüntüler üzerinde ise annesinin panik içinde ettiği telefonlardaki sesi var sadece. En başta duyduğumuz “Charlie, sakın bırakma.” sözü de Charlie’nin yolculuğun vardığı yeri güçlü bir şekilde anlatıyor.

uyuşturucu_christopher d smithers_hey charlie_abd_bigumigu_ uyuşturucu_christopher d smithers_hey charlie_abd_bigumigu_ uyuşturucu_christopher d smithers_hey charlie_abd_bigumigu_ uyuşturucu_christopher d smithers_hey charlie_abd_bigumigu_

Filmi 17 Yaşındaki Bir Genç Yönetiyor

Film, kuruluşun kurucusunun torunu olan 17 yaşındaki Brinkley Smithers tarafından çekilmiş. Amacı ise kuruluşun amacıyla paralel olarak uyuşturucu bağımlılığıyla savaşta tıbbi yardımı öne çıkarmak. Yani adım adım ilerleyen ve iradeyi öne çıkaran bırakma programları yerine Methadone gibi reçeteyle verilen yardımcı uyuşturucular ile desteklenen bir tedavi programı ile bağımlılığı yenmeyi öneriyor. Böylece uyuşturucu nedenli ölümlerin önüne geçilmesini sağlamayı hedefliyor.

Filmin bir amacı da opioid kullananlar hakkındaki ön yargıları kırmak ve bu uyuşturucuların sadece toplum tarafından “marjinal” olarak adlandırılan bir kesim tarafından değil; gayet sıradan, hatta başarılı gördüğümüz gençleri de etkileyebildiğini göstermek.

Filmin en önemli özelliği uyuşturucu karşıtı işlerde sıklıkla gördüğümüz nasihat verir tonda olmaması. Film gençlere “Aman ha!” demiyor, bunun yerine bunu yaşayan bir kişinin bakış açısıyla işin gerçekliğini sert bir şekilde vererek insanların kendi kendilerine bu kararı verebilmesini amaçlıyor.

Uyuşturucu konusunda gerçekten etkileyici bir film çekmiş genç yönetmen. Nitekim film, sosyal medyada büyük ilgi çekmiş durumda. Facebook, Twitter ve Instagram gibi mecralarda 3 milyonun üzerinde izlenme sayısına ulaşmış.

Künye:

Reklamveren:The Christopher D. Smithers Foundation
Marka: Licadd
Yaratıcı Ajans: Heavy Pictures
Yaratıcı Yönetmen: Robert Smyth
Reklam Yazarı: Brinkley Smithers, Robert Smyth (Senaryo)
Yapım: Heavy Pictures
Yönetmen: Robert Smyth, Brinkley Smithers
Görüntü Yönetmeni: Andy Catarisano
Yapımcı: Cheyenne Cage
Saç / Makyaj: Charles Zambrano
Yapım Tasarım: Joseph Polacik
Kurgu: Nathan Caswell
Müzik: Ryan Taubert, Sonja El Demerdash, Fabio Capelli
Ses Tasarımcısı: Charles Deenen
Ses Tasarım: Source Sound
Kostüm: Brooke Bennett

Görsel: Vimeo