Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ütopyanın Mimarileri: Tek Görsel, Sonsuz Sayıda Düzenleme

Ütopyanın Mimarileri: Tek Görsel, Sonsuz Sayıda Düzenleme

"Architecture of Utopia" Instagram hesabı ile Katerina Lukoshkova, yeniden düzenlenmiş bina görsellerinin ekseninde bizleri ütopik bir ev ziyaretine bekliyor.

Mimari beton ormanlarımızı eğlenceli kılan en önemli detaylardan. Birçok kente ya da ülkeye gittiğimizde, hatta o kadar uzaklaşmaya da gerek yok, başka bir semtte bile hemen evlerin sokakların dokusu değişir. İstanbul’da Kuzguncuk ve Balat aynı değildir ama ikisinin de farklı albenileri vardır. Ya da Amsterdam’da gezerken evlerin yamukluğu dikkatinizi çeker ve incelersiniz. Nedenini merak edersiniz. Fotoğrafını çekersiniz ve belki acaba şöyle nasıl olurdu diye fotoğrafın üstünde oynarsınız. Architecture of Utopia projesi de mimari bir fotoğrafı alıyor ve onu çoğaltıyor, deforme ediyor, yeniden düzenliyor. Aynı görselin farklı versiyonlarını birleştirerek de ortaya yeni görseller çıkarıyor.

Deforme Et, Yeniden Yarat

Instagram’ı ana mecrası yapan Architecture of Utopia, kullandığı görselleri dünyanın farklı yerlerinden topluyor. Katerina Lukoshkova tarafından yürütülen projede görsel düzenlemeler ise hem gelişigüzel hem de bilinçli yapılıyor. Bir görsel Saint-Petersburg’da çekilmiş 6 kareden, diğer bir görsel Kiev’de çekilmiş 24 kareden oluşabiliyor. İlk ve son karelerde beyaz yoğunluğu kullanarak görsellerin başını ve sonunu belirtiyor Katerina Lukoshkova. Beyaz kullanımları bütüne baktığınızda banyo yapıldıktan sonra köşelerinden ipe asılmış gibi hissettiriyor. Bu da düzenlenmiş görsellere aynı zamanda bir çerçeve oluyor.

Üst üste binen binalar, birbiri içerisinden geçen kat planları ise görsel olarak bir desen çıkartıyor gibi. Ayrıca bu kadar çarpık olmasıysa güzel bir kaos yaratıyor. Hepimizin üst üste binmiş hayatları dahi okunabilir bu görsellerden istenirse. Düzenlenmiş görsellerin bütününe bakıldığındaysa negatif ve pozitif alanların bütüne göre oturtulduğunu görebilirsiniz. Yani 3×3 ya da 3×8 bir dörtgene baktığınızda tek bir karede belki kullanım olmayabilir ama toplamında düşünülmüş bir oran var gibi duruyor.

Architecture of Utopia, uzun uzun bakabileceğiniz bir hesap. Katerina Lukoshkova hesabın bilinçli kısmına kafa yoruyor belli. Yalnız evlerden merdivenlere derken bu projeyle de ütopyanın mimarları bizlere yeni dünyaların evlerini gösteriverdi.

Görsel: Instagram