Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Usta Yönetmenlerin Filmlerinden Sembollerle Çizilmiş Portreleri

Usta Yönetmenlerin Filmlerinden Sembollerle Çizilmiş Portreleri

Federico Babina, DIRECTPORTRAIT adlı yeni illüstrasyon serisinde usta yönetmenlerin portrelerini çizdi.

Çalışmalarını keyifle takip ettiğimiz ve sık sık yer verdiğimiz İtalyan illüstratör Federico Babina, mimariye adanmış şiirli illüstrasyon serisi ARCHIPOEM’in ardından yine “DIRECTPORTRAIT” adlı şahane bir seri yarattı. Babina bu defa, sinemanın müthiş yönetmenlerinin portrelerini çizdi ve bu portreleri onların filmlerinden ikonik unsurlarla süsledi.

Sinemadan yaratılan yönetmenler

Federico Babina‘nın DIRECTPORTRAIT serisindeki her bir poster; yönetmeninin yüzünü, stilini, filmlerindeki atmosferi ve kült filmlerinden sembolleri içeriyor. Semboller genelde yönetmenin portresine veya kıyafetine yerleştirilmiş. Babina sembolleri seçerken, psikololojide “pareidolia” (nesnelerde insan yüzü görme eğilimi) adı verilen sendromdan ilham almış. Bu eğilime, internetteki meme’lerden hepimiz aşinayız aslında. Babina, filmlerdeki nesneleri ve desenleri, onlara baktığımızda yönetmenlerinin yüzlerini görebileceğimiz şekilde yan yana getirmiş de diyebiliriz aslında. Hatta Babina bu seriyi kısaca “her yönetmenin sinemadan oluştuğu illüstrasyonlar” olarak tanımlıyor. Örneğin Jim Jarmusch posterinde Dead Man detayı ve Coffee and Cigarettes’in damalı masa deseni, Tarantino posterinde Pulp Fiction’daki şırınga ve Zincirsiz’deki zincir veya Kill Bill’deki kılıç, Truffaut posterinde Fahrenheit 451’ın alevleri ve Jules ve Jim’in baş harfleri, Orson Welles posterinde Yurttaş Kane’deki meşhur kar küresi, Kubrick posterinde Otomatik Portakal ve 2001: A Space Odyssey’den semboller anında gözünüzün yakalayabilecekleri arasında.

Seri, bağımsız yönetmenlerin yanı sıra Hollywood’un devlerinin de yer aldığı bir yönetmen karması. Fellini, Hitchcock, Kubrick, Lynch, Chaplin, Jarmusch, Tarkovsky, Lang, Burton, Welles, Lee, Wenders, Tarantino, Spielberg, Truffaut, Kaurismaki, Von Trier, Anderson, Lucas, Tati, Iñárritu, Buñuel, Allen, Scorsese, Almodovar, Coen kardeşler, Godard, Bergman, Edwards, Kusturica ve Kurosawa olmak üzere 31 isme yer verilmiş. Serinin tamamına buradan göz atabilirsiniz.

Babina’nın çizimleri aynı zamanda görsel bir bulmaca gibi olmuş. İnsan sevdiği yönetmenlerin kült filmleriyle ilgili hafızasını test ediyor ve yeniliyor. Sen bu portrelerde hangi filmleri görüyorsun?

Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.